• 14:49 – Коли День Святого Валентина в 2017 році? Коли день закоханих в 2017? 
  • 11:13 – Коктейлі на Новий рік 2017 рецепти з фото 
  • 23:13 – Церковні свята 2017. Календар церковних свят 
  • 21:07 – Меню на новий рік 2017 

Рецепти на Великий піст 2017 - перші страви і супи

Рецепти на Великий піст 2017 - перші страви і супи



Дотримуватися найдовший і найсуворіший піст року набагато легше, якщо страви на пісному столі різноманітні і корисні. Супи і перші страви, рецепти яких представлені нижче, готуються без масла. А значить, вони допоможуть урізноманітнити ваше пісне меню в будь-який день Великого посту.


Тетеря з хріном - рецепт на пісний стіл


Інгредієнти:

  • Квас — 1 літр.

  • 4 столових ложки свеженатертого хрону.

  • Дрібно нарізані кубики житнього хліба — 1 стакан.

  • Зелень селери, петрушки і кропу — півсклянки.

  • Сіль — 1 чайна ложка.


  • Приготування : всі компоненти перемішати, залити квасом.

    Тетеря з редькою - рецепт пісного меню


    Рецепти на Великий піст 2017 - перші страви і супи

    Інгредієнти:

  • Квас — 1 літр.

  • Чорна редька (завбільшки з яблуко 200 грам.) — 1 штука.

  • Дрібно нарізані кубики житнього хліба — 1 стакан.

  • Петрушка — 1 їдальня ложка.

  • Зелень селери — 1 столова ложка.

  • Сіль -15 чайної ложки.



  • Приготування:
    Всі компоненти перемішати і залити квасом.

    Цибульна юшка



    Інгредієнти:

  • Вода — 125 літра.

  • Цибуля — 4-6 штуки.

  • Цибуля-порей — 1 пучок.

  • Петрушка, селера.

  • Кріп — 1 столова ложка.

  • Перець чорний — 4 - 6 горошин.

  • Сіль — 1 чайна ложка.



  • Приготування:
    Коріння нарізати соломкою, покласти в киплячу воду. Ріпчасту цибулю і цибулю-порей порізати дуже дрібно (не колечками), перетерти з сіллю в порцеляновому посуді і засипати в киплячий бульйон. Покласти перець. Коли цибуля розпуститься і бульйон забарвиться в зелений колір, досолити, засипати подрібнену пряну зелень і через 3 хвилини зняти з вогню. Закрити, дати настоятися протягом 5 хвилин.

    Юшка картопляна


    Рецепти на Великий піст 2017 - перші страви і супи

    Інгредієнти:

  • Вода -15 літра.

  • Картопля — 5-6 штук.

  • Цибулина — 1 штука.

  • Часник — півголівки.

  • Лавровий лист — 3 штуки.

  • Кріп — 1 ст. ложка.

  • Зелень петрушки — 1 столова ложка.

  • Чорний перець — 6-8 горошин.



  • Приготування:
    У підсолений окріп покласти подрібнену цибулю, нарізану кубиками картоплю і варити до готовності картоплі. Прянощі і пряну зелень внести відповідно за 5-7 і 2 хвилини до готовності.

    Пісний суп із зеленим горошком


    Інгредієнти:

  • Вода -15 літра.

  • Картопля — 2-3 штуки.

  • Зелений горошок — 300 грам.

  • Морква — 1 штуки.

  • Цибуля-порей — 1 пучок.

  • Кріп або петрушка.



  • Приготування:
    Нарізати шматочками картоплю, моркву, цибулю-порей і опустити овочі в киплячу підсолену воду, варити 15 хвилин, додати зелений горошок і кип'ятити ще 5 хвилин. При подачі на стіл додати зелень.

    Пісний борщ з яблуками


    Рецепти на Великий піст 2017 - перші страви і супи

    Інгредієнти:

  • Вода -2 літр.

  • Буряк — 500 грам.

  • Яблука — 2 штуки.

  • Зелена цибуля — 75 грам.

  • Чорний хліб -150 грам.

  • Свіжі огірки — 2 літри.

  • Кріп, сіль, цукор і столовий оцет за смаком.


  • Приготування:
    Зварити буряк у шкірці. Потім очистити, натерти на дрібній тертці, залити окропом, додати шматочок чорного хліба і поставити на добу в прохолодне місце, після чого процідити і заправити настій за смаком сіллю, цукром, оцтом, покласти в нього яблука, очищені від шкірки, свіжі огірки, нарізані скибочками і подрібнений зелений лук. Подати з дрібно нарізаною зеленню кропу.

    Рисові кульки з вишнею


    Інгредієнти:

  • Рис — 1 склянка.

  • Сіль на кінчику ножа.

  • В'ялена вишня -100 грам.

  • Журавлина -100 грам.

  • Цукор — 4 столові ложки.

  • Сік лимона — 1 столових ложки.

  • Крохмаль — 05 чайних ложки.



  • Приготування:
    Зварити рис. Зняти з вогню і залишити під кришкою на 10-15 хвилин. Розвести в 50 мл води сіль, в їдальні ложки цукру і 1 столову ложку лимонного соку. Заправити цією сумішшю рис, перемішати, дати охолонути. Вологими руками сформувати з рису невеликі коржі. Покласти в центр кожного по 2-3 в'ялених вишеньки, скачати кульки. Журавлину протерти через сито, додати 2 їдальні. ложки цукру, 150 мл води, довести до кипіння. Крохмаль розвести в 1 столова ложка холодної води, влити в журавлинний сироп. Ретельно перемішати, ще раз довести до кипіння і зняти з вогню. Полити соусом рисові кульки.

    Юшка чечевичная


    Рецепти на Великий піст 2017 - перші страви і супи

    Інгредієнти:

  • Вода — 15 літра.

  • Сочевиця — 1 стакан.

  • Цибулина — 1 штука.

  • Морква — 1 штука.

  • Петрушка — 1 пучок.

  • Лавровий лист — 3 штук.

  • Перець чорний — 6 горошин.

  • Часник — 05 головки.

  • Чабер — 1 столова ложка.



  • Приготування:
    Сочевицю замочити на добу в холодній воді. Перед приготуванням ще раз промити, залити холодною водою і поставити на помірний вогонь. Коли закипить, покласти подрібнені коріння і варити до повного розварювання сочевиці (повинно залишитися 125 — 1 літр рідини). Потім додати цибулю і інші прянощі, крім часнику і чаберу, посолити і варити на дуже слабкому вогні ще 10-12 хвилин, після чого заправити часником і чабром, зняти з вогню і дати настоятися 5-8 хвилин.

    Суп вівсяний


    Інгредієнти:

  • Вода—15 літра.

  • Картопля — 2

  • Морква — 1 штука.

  • Цибулина — 1 штука.

  • Вівсяні пластівці — півсклянки.

  • Зелень сушена, сіль.



  • Приготування:
    У киплячу воду опустити картоплю, нарізану брусочками. Коли картопля майже звариться, заправити суп дрібно нарізаною цибулею, морквою і сушеної зеленню. Додати вівсяних пластівців «Геркулес», добре розмішати і варити ще 5-10 хвилин.

    Пісний борщ


    Рецепти на Великий піст 2017 - перші страви і супи

    Інгредієнти:

  • Вода — 1 літр.

  • Буряк — 500 грам.

  • Морква — 200 грам.

  • Зелена цибуля — пучок.

  • Огірок — 2 штуки.

  • Цукор — 2 столових ложки.

  • Оцет або лимонна кислота — 1 столова ложка.


  • Приготування:
    Приготувати буряковий відвар: для цього буряк помити, очистити, нарізати соломкою і варити при слабкому кипінні з додаванням оцту 20 хвилин. Потім остудити відвар до кімнатної температури і процідити. Отриманий відвар злити в емальовану каструлю, обернути х/б тканиною і поставити на 8-10 годин в тепле місце для закисання. Закисший відвар остудити до 8-10 °С .
    Моркву очистити, покласти в каструлю з водою і варити до готовності, після чого відвар вилити, моркву нарізати соломкою. У закисший відвар покласти нарізані моркву і буряк, цибуля зелена, свіжі огірки, додати сіль, цукор, оцет або лимона і перемішати. Подавати в охолодженому вигляді.
    Борщ можна готувати з свіжого бурякового відвару і подавати до столу з дрібно нарізаними яблуками.

    Печена картопля молода


    Рецепти на Великий піст 2017 - перші страви і супи

    Інгредієнти:

  • Невеликі бульби молодої картоплі.

  • Сіль.

  • Гриби.

  • Цибуля.


  • Приготування:
    За допомогою щітки вимити невеликі, можна зовсім маленькі, бульби молодої картоплі, покласти на деко і поставити в нагріту духовку. Через тридцять хвилин вийняти з духовки і подати на стіл. До картоплі можна подати сіль, ріпчасту або зелену цибулю, солоні гриби.

    Тетеря томатна


    Інгредієнти:

  • Томатний сік — 1 літр.

  • Дрібно нарізану чорний хліб — три чверті склянки.

  • Корінь селери — половина склянки.

  • Часник, натертий на тертці — половина головки.

  • Коріандр — 1 чайна ложка.


  • Приготування:
    Часник і коріандр розтерти з сіллю, перемішати з іншими компонентами, залити томатним соком.

    Розсольник пісний з цибулею пореєм


    Рецепти на Великий піст 2017 - перші страви і супи

    Інгредієнти:

  • Огірки солоні — 4 штуки.

  • Картоплини — 4 штуки.

  • Морква — 1 штуки.

  • Кореневий селера — 50 грам.

  • Цибуля-порей — 1 стебло.

  • Рис — півсклянки.

  • Лист лавровий — 2 штуки.

  • Зелень кропу і петрушки, сіль, перець за смаком



  • Приготування:
    Закип'ятити 15 л води, посолити. Картоплю, моркву і корінь селери очистити, нарізати кубиками середнього розміру і покласти в каструлю з киплячою водою. Варити 7 хвилин. Цибуля-порей ретельно вимити. Зелену частину нарізати невеликими квадратами, білу — тонкими кільцями. Додати в суп і варити три хвилини.
    Огірки очистити від шкірки, нарізати, сбланшировать 20 хвилин, покласти в суп разом з заздалегідь відвареним рисом. Довести суп до кипіння, зменшити вогонь і готувати 10 хвилин. Зняти з вогню, додати нарізану зелень, приправити сіллю і перцем за смаком. Накрити кришкою і дати настоятися 7 хвилин.
    Для посилення смаку одночасно з огірками в суп можна додати склянку процідженого через марлю огіркового розсолу.
    загрузка...
    Рецепти на Великий піст 2017 - перші страви і супи
    • Коментують
    • Сьогодні
    • Читають