• 12:45 – День Збройних Сил України в 2017 році дата 
  • 14:49 – Коли День Святого Валентина в 2017 році? Коли день закоханих в 2017? 
  • 20:01 – Сценарій 8 березня в дитячому саду для дітей середнього віку 2017 
  • 11:13 – Коктейлі на Новий рік 2017 рецепти з фото 

Що можна їсти у Великий піст: пісні продукти і пісне меню

Що можна їсти у Великий піст: пісні продукти і пісне меню


48 днів у період Великого посту без м'яса, алкоголю, яєць і молочної продукції - серйозне випробування для всіх, хто любить смачну їжу. І тим не менш щорічно посту дотримується все більше людей. І не всі з них ревно віруючі: для кого-то пост - питання солідарності з друзями або родичами, для інших - данина загальної моді, для третіх - спосіб відчути своє тіло і силу волі. А є ті, що прагнуть до оздоровлення - початок весни, дійсно, кращий час для веганства.


Безсумнівно, піст - це випробування насамперед сили духу. Але в сучасному світі, яку б мету ви переслідували, вам доведеться думати про тілі: для того щоб працювати, навчатися, займатися корисними для родини і країни справами, потрібні сили.А значить, харчуватися потрібно розумно. Саме тому церква акцентує увагу: кожен підбирає схему живлення під себе, в першу чергу орієнтуючись на стан свого здоров'я і на свій спосіб життя.
Традиційний пост. Традиційний варіант поста для мирян передбачає повне виключення тваринної їжі. Не можна вживати алкогольні напої, виняток - келих червоного вина у вихідні та церковні свята, які випадають на цей період. Риба дозволена у Вербну неділю (5 квітня в 2015 році), на Благовіщення 7 квітня , а в Лазареву суботу 23 квітня можна їсти ікру.
Що стосується морепродуктів, то з їх приводу немає однозначної думки. Якщо це для вас повсякденна їжа - можна дозволяти собі трохи морепродуктів, якщо ж скоріше розкіш,то, пам'ятаючи, що піст - це обмеження себе, від морепродуктів краще відмовитися.
Строгий піст. Як зрозуміло з самої назви, цей варіант посту ще більш суворий. Його дотримуються священнослужителі, ревні віруючі - в обох випадках абсолютно здорові люди. Крім вищевказаних обмежень, рослинна олія дозволено лише в суботу і в неділю. По понеділках, середах і п'ятницях - сухоїдіння (їжа без термічної обробки, така як сирі овочі і фрукти, горіхи, мед і вода). У вівторок і четвер дозволена гаряча їжа без олії .
Більш сувора в сенсі обмежень четверта тиждень посту - Хрестопоклонна. А найстрогіші дні - понеділок, день початку посту та Страсна п'ятниця.

Що їсти у Великий піст


Який би варіант поста ви не вибрали, питання - що з'їсти, щоб не поправитися на одних кашах і картоплі і не доконати шлунок щоденної кислою капустою - постане обов'язково. Тому перед постом виключно важливо продумати своє меню, скласти список покупок і поповнити домашні запаси.
Овочі та зелень. Навесні в нашому розпорядженні в основному коренеплоди - буденні картопля, буряк і моркву. Але є і менш очевидні, але смачні, запашні, незаслужено забуваються селера, пастернак, коренева петрушка, ріпа, топінамбур, редька - з ними і салати, супи і пюре, і спекотне змінюються. У квітні з'являється черемша, редиска, зелена цибуля. Для додання багатого смаку супів і других страв використовуйте сушені овочі, для швидких гарнірів - заморожені суміші. І не забувайте про зелені: чому б не поекспериментувати з тими її видами, які поки не знайомі - м'ятою, кінзою, фенхелем.
Гриби. Найочевидніший замінник м'яса. Доступні в свіжому вигляді (печериці, гливи) або замороженому (лісові гриби та їх суміші). Кладіть їх усюди, де непісні дні використовували б м'ясо.
Крупи. Уважно вивчіть полки магазинів: крім звичних рису, гречки, пшеничної та ячної круп, запасіться манкою (для випічки, каш, загущення овочевих рагу, супів), цілісної вівсяної крупою - вариться довше пластівців, але надзвичайно смачна і корисна. Пластівців теж купите, і не тільки вівсяних, але і гречаних, пшеничних, рисових, а ще краще - їх асорті. Кукурудзяна каша - делікатес, перлова крупа - смачний і корисний вибір. Кускус, булгур, пшоно хороші в салатах, каші з овочами, в начинці голубців і самі по собі.
Всі види квасолі і гороху. Не тільки звичайна біла квасоля, але і червона, чорна, з рожевими очима, дрібна зелена квасоля (маш). Не тільки звичайний горох колотий, але і сушений зелений горошок, і турецький горох (нут) - незамінна річ для тих, хто не збирається відмовляти собі в котлеті: на основі нуту готуються смачні гамбургери і тефтелі. Не забувайте про консервованої квасолі та горосі. Сочевиця колись була дуже популярна, потім надовго забувся, а ось тепер повертається на прилавки і на наші кухні. Дуже смачний продукт - тим більше, що можна знайти кілька її видів. Червона ідеальна в поєднанні з морквою або гарбузом в запашних супи і рагу з зігріваючими прянощами (імбиром, червоним гострим перцем), на основі зеленої можна зварити смачний суп (здобріть його соєвим соусом і додати трохи шпинату).
Домашні і покупні заготовки - соління, маринади, консерви, заморожені і сушені продукти. Забули взяти «тормозок» на роботу - в найближчому магазині знайдеться кабачкова ікра і чорний хліб, і поживний обід готовий. І варення з чаєм особливо виручить, коли стане неприємно смоктати під ложечкою і відчуєш себе обділеним. Ну а сухофрукти - самий простий і корисний десерт. Курага, чорнослив, родзинки, фініки, вишня, банани, ананаси, яблука, груші хороші як в якості перекусу, так і добавки до каш, салатів, рагу, як основа для десертів і киселів.
Насіння і горіхи - волоські горіхи, арахіс, фісташки, фундук, кешью, мигдаль; насіння соняшникове, гарбузове, кунжутне, лляні. Насіння льону - взагалі відмінна штука для тих, хто сприймає піст як можливість нормалізувати харчування. Сміливі насіння льону в кавомолці, запарте ложку його окропом, щоб вийшов кисіль, і пийте вранці - і проблем з шлунком як не бувало. А на додачу - шкіра стає приємним на дотик і ніжного кольору, а волосся блищать.
Макаронні вироби - італійського виробництва або за італійською технологією, без яєць. Вибір солідний.
Соуси - кетчуп, аджика, гірчиця, соєвий соус «Краснодарський» соус сацебелі, «Наршараб», ткемалі і, звичайно, пісний майонез.
Рослинні олії - соняшникова, арахісова, волоського горіха, кунжутна, кукурудзяну, лляну, оливкова, гарбузова. У кожного свій відтінок смаку та від кожного своя користь.
Пісний лаваш, хліб без яєць у складі (такого зараз виробляють досить багато).
Багато чистої води - саме час привчити себе випивати покладені 2 літри на день: пісне меню, особливо по строгому канону, провокує зневоднення.
Живильні добавки та вітаміни будуть теж зовсім незайвими. Клітковина, висівки, ягоди годжі, відвар шипшини чи ехінацеї - лише мала дещиця тих корисних речей, які можна і потрібно вживати у піст, щоб оздоровитися тілом, а за ним і душею.
загрузка...
Що можна їсти у Великий піст: пісні продукти і пісне меню
  • Коментують
  • Сьогодні
  • Читають