• 14:49 – Коли День Святого Валентина в 2017 році? Коли день закоханих в 2017? 
  • 11:13 – Коктейлі на Новий рік 2017 рецепти з фото 
  • 23:13 – Церковні свята 2017. Календар церковних свят 
  • 21:07 – Меню на новий рік 2017 

Четверта седмиця Великого Посту 2017. Хрестопоклонний тиждень

  • Четверта седмиця Великого Посту в 2017 році - з 20 по 26 березня

  • Хрестопоклонний тиждень в 2017 році - 19 березня


  • Третя неділя Великого посту особливе. Це середина, важке для тих, хто постить час. Рішучість постити зустрілася з труднощами утримання, а до Великодня ще далеко. Саме час згадати про хресні страждання Ісуса Христа.






    Про третю неділю Великого посту у Пісної Тріоді (книга, де містяться порядок і тексти богослужіння) написано: «Поклоніння святкуємо Честнаго и Животворящаго Хреста». Під час посту, йдеться в Тріоді, ми распинаемся, подібно Христу, при цьому «відчуваємо гіркоту, сумуючи і знемагаючи». Саме тому перед віруючими постає Хрест Христовий, «нагадує нам про страждання Господа нашого Ісуса Христа і втїшає». Втіха полягає в тому, що тепер полум'яний меч вже не охороняє ворота раю, а смерть і її жало вигнані.
    На вечірній службі у суботу, наприкінці богослужіння після співу Великого славослів'я («Слава в вишніх Богу»), коли хор співає Трисвяте («Святий Боже, Святий Кріпкий, Святий Безсмертний, помилуй нас»), священик, тримаючи Хрест на чолі, виходить з північних (лівих) дверей вівтаря і стає перед Царськими вратами. Тут він виголошує: «Премудрість, прости», після чого хор (і весь храм, як правило) співає тропар хресту: «Спаси, Господи, люди Твоя і благослови надбання Твоє, перемогу православним Християном на сопротивныя даруючи і Твоє зберігаючи Хрестом Твоїм проживання». Під час співу тропаря священик несе хрест на середину храму і кладе його на центральний аналой. Після цього аналой кадится з чотирьох сторін і починається поклоніння Хресту. Тричі співається тропар: «Хресту Твоєму поклоняємося, Владико, і святе Воскресіння Твоє славимо».
    Є традиція: після кожного виконання тропаря моляться кладуть земні поклони. Власне поклоніння Хресту відбувається за закінчення співу тропаря. Хор співає пісні (стихири), що починаються словами: «Прийдіть вернии, животворящого Древа вклонімося, на ньому ж Христос Цар слави волею руки розпростер» Моляться по черзі підходять до центрального аналоя з лежачим на ньому Хрестом, роблять два земні поклони, потім цілують Хрест і роблять ще один земний уклін.
    Подібним же чином поклоніння Хресту відбувається в понеділок, середу і п'ятницю наступних семи днів за Хрестопоклонною неділею. У понеділок і середу вранці, під час читання першої години так само співається: «Хресту Твоєму поклоняємося, Владико», співаються стихири і моляться, роблячи земні поклони, прикладаються до Хреста. А в п'ятницю, коли закінчується читання годин, священик несе Хрест у вівтар.

    Євангеліє хрестопоклонної седмиці


    Четверта седмиця Великого Посту 2017. Хрестопоклонний тиждень

    Візьми хрест свій. Перша думка, яка приходить в голову, коли ми чуємо ці слова, — його думка про «хрест», тобто про скорботному життєвому шляху. При цьому ми рідше думаємо про самопожертву в ім'я Господа, але частіше про ті труднощі, великих і малих, які випадають на долю. Ми не можемо зрозуміти, чому наші скорботи спасають для нас Чому не можна рухатися по життю без хреста Та тому, що життя в цьому лежить у злі світі в принципі є життя, сповнена скорботи. Життя, з її хиткою грунтом небезпек, спокус і пороків, нагадує болото, яке постійно загрожує поглинути людину, захопити в свою трясовину. Звичайно люди або стрибають бездумно з купини на купину, або шукають місце сухіше, зручніше; але і тих і інших ця «дорога» призводить до трясовині, з якої немає виходу.
    Інші намагаються знайти шлях власними силами. Вони — ковалі власного життя і щастя — самовпевнено ступають в болото і кажуть: «Ми самі прокладемо шлях до прекрасного майбутнього! Ніхто не дасть нам визволення!» Деякі настільки самовпевнені, що не тільки йдуть по болоту вигаданим ними шляхом, але і інших захоплюють за собою. Кінчають вони тим, що разом зі своїм людським стадом забираються в ту ж трясовину.
    Слабкий і обмежена людина ніколи сам не знайде справжнього шляху в житті. Його самостійний шлях завжди буде лише шляхом до смерті. Залишається одне: взяти свій хрест і йти за провідником, за Господом. Правда, та дорога, якою Господь веде людину по життю, важка і небезпечна. Але і тоді, коли вона здається нестерпним, не слід випускати руки Господньої, провідною і підтримує нас.
    Хрест є у кожної людини. Але кожному дано хрест точно за його міркою. Тільки наша нетерплячість і непокірність роблять його занадто важким. Сенс відбуваються з нами подій звичайно приховано від нас. Тільки глянувши в наше минуле, ми можемо виявити користь всього, що відбувалося з нами, якщо ми жили з Господом. Коли людина намагається жити за своєю волею, і це приносить йому багато розчарувань. Коли ми самі намагаємося вибрати життєвий шлях, ми завжди залишаємося задоволені, нам завжди здається, що ми зробили невдалий вибір. І тільки тоді, коли ми покладаємося на волю Божу, відкриту нам у Христі, ми розуміємо, що наш хрест, наше місце і заняття, яке випало нам на долю, — найкраще для нас.

    Ікона Хрест Христовий


    Четверта седмиця Великого Посту 2017. Хрестопоклонний тиждень

    Хрест — священний символ християнства, знак не тільки ганебної страти і смерті, але знак перемоги Христа над смертю.
    Христос на давніх іконах представлений раскинувшим руки по сторонах хреста, немов Він обіймає Своєю любов'ю всіх. Образ смерті символізувала чорна печера під хрестом, де зображувалися череп і кістки. Згідно з Переказами, Голгофа — могила Адама, першої людини, що згрішив проти творця і обрекшего людство на смерть. Але Христос, «Новий Адам», перемагає на хресті смерть і звільняє людей з царства смерті. «Як в Адамі всі вмирають, так у Христі всі оживуть», — пише апостол Павло.
    У різьблених іконах, у прикладному мистецтві нерідко ми можемо бачити хрест без зображення Господа. При цьому хрест обов'язково супроводжується над писанням імені Спасителя: (Ісус Христос Син Божий). Також пишуться імена: Цар Слави і НІКА, що означає «перемога», бо вища слава Христа — це Його смерть, Воскресіння — це Його перемога над смертю.
    Зображення Голгофи підписується літерами МЛРБ, що означає: Місце Лобне Рай Бысть. У нижній частині пишуться літери РР (гора Голгофа), ГА (голова Адама). Зображення знарядь страстей Христових: тростина з губкою і копие також підписуються буквами Т і К.
    Частіше інших у православній (східнохристиянської) традиції використовується форма восьмиконечного хреста. З писань євангелістів можна зрозуміти, що до хреста Христа (мабуть, спочатку четырехконечному) прибили ще дві перекладини: підніжком і табличку з написом «Ісус Назарянин Цар Юдейський». Саме цей напис ми бачимо у вигляді букв ІНЦІ і на Розп'яттях, і на символічних зображеннях хреста. Традиційно на восьмиконечних хрестах нижня поперечина повернена діагонально: її лівий кінець піднятий вгору, правий опущений в ознаменування того, що один з розбійників, розіп'ятих разом з Христом, покаявся і пішов на небеса («Нині ж будеш зі Мною в раю», — сказав йому Спаситель), а інший — зневажив Господа і прирік себе на пекло.
    Над храмами нерідко поміщають хрести з півмісяцем. Символіка цих хрестів не має нічого спільного з ісламом, ця стародавня форма сходить до раннехристианскому зображення якоря як символу надії. В одному з послань апостол Павло пише, що християни повинні «взятися за передлежачої сподівання, тобто Хрест, який вони для душі як якір безпечний і міцний».Широко поширені в православному мистецтві різні варіанти процветшего хреста, підкреслюють символіку хреста як Древа Життя.

    Величання


    Четверта седмиця Великого Посту 2017. Хрестопоклонний тиждень
    загрузка...
    Четверта седмиця Великого Посту 2017. Хрестопоклонний тиждень
    • Коментують
    • Сьогодні
    • Читають