• 14:49 – Коли День Святого Валентина в 2017 році? Коли день закоханих в 2017? 
  • 11:13 – Коктейлі на Новий рік 2017 рецепти з фото 
  • 23:13 – Церковні свята 2017. Календар церковних свят 
  • 21:07 – Меню на новий рік 2017 

Пісні рецепти 2017: супи, борщі та юшки

Супи, борщі та й взагалі перші гарячі страви - їжа корисна і поживна. А вже для тих, хто дотримується великого посту - воістину незамінна. Суп дає приємне відчуття тепла і затишку, чудово насичує. А якщо готувати на перше ті пісні страви, рецепти яких ви знайдете нижче - оригінальні і нескладні - по м'ясу нудьгувати не захочеться навіть сильній половині людства.






Рецепти перших страв на Великий піст 2016



  • Український борщ

  • Гарбузовий суп-пюре з імбиром

  • Горохово-перловий суп

  • Гороховий суп-пюре з оливками

  • Грибний капусняк

  • Перська вітамінний суп

  • Мексиканський суп чилі

  • Перловий суп з корінням

  • Квасолевий суп з пореєм

  • Буряково-кокосовий суп

  • Овочевий суп «Мінестроне»

  • Борщ з гречкою

  • Розсольник з печерицями

  • Суп із зеленої сочевиці

  • Наваристий суп з нутом

  • Суп-пюре з цвітної капусти

  • Капусняк з пшоном

  • Грибна юшка

  • Борщ з грибами


  • Рецепт пісного українського борщу


    Пісні рецепти 2017: супи, борщі та юшки

    1 кілограм буряків, 500 г картоплі, 200 г капусти, 250 г моркви, 150 г цибулі, 3 столові ложки оцту, 1 лавровий лист, 3 горошини запашного перцю, 1 чайна ложка меленої солодкої паприки, пучок кропу, сіль, чорний мелений перець.
    Овочі почистіть, капусту тонко нашаткуйте, моркву, картоплю та буряк наріжте тонкими брусочками, цибулю залиште цілим. Влийте в каструлю 25 літра води, покладіть прянощі і цілу цибулину, посоліть, доведіть до кипіння. Закладайте компоненти по черзі: спочатку буряк, через 10 хвилин картоплю і моркву, через 5 хвилин капусту. Через 5-7 хвилин влийте оцет, додайте дрібно нарізану зелень, дайте закипіти і вимикайте. При подачі цибулю видаліть. На самому початку в борщ можна додати відвареної квасолі

    Гарбузовий суп-пюре з імбиром


    Пісні рецепти 2017: супи, борщі та юшки

    1 кілограм гарбуза, 2 моркви, 2 невеликі цибулини, половина кореня селери, 1 корінь імбиру (4-5 см завдовжки), 2 столові ложки паприки (солодкого меленого перцю), 075 склянки води, рослинне масло, сіль, чорний мелений перець.
    Всі овочі почистіть. Цибулю і моркву наріжте тонкими полукружками. Розігрійте в сковороді олію, обсмажте до рум'яного кольору цибулю з морквою. Гарбуз і селеру наріжте невеликими кубиками,додайте до моркви, обсмажуйте разом 10 хвилин. Імбир наріжте пластинками, додати до інших овочів, посоліть і поперчіть, всипте паприку, залийте водою і варіть на слабкому вогні з моменту закипання 20-25 хвилин, до м'якості овочів. Збийте в блендері і подавайте.

    Горохово-перловий суп


    2 склянки гороху, 5 столових ложок перловки, по 1 моркви, цибулині і корені петрушки, 1 лавровий лист, 3 горошини запашного перцю, пучок петрушки, рослинне масло, сіль, чорний мелений перець.
    Горох і перловку промийте, замочіть в холодній воді на пару годин, знову промийте і зваріть до м'якості в 2 літрах води з лавровим листом і запашним перцем. Моркву і корінь петрушки натріть на крупній тертці, цибулю дрібно наріжте і обсмажте цибулю і коріння на олії до золотистого кольору і м'якості. Додайте в суп, посоліть і поперчіть, проварити 7-10 хвилин, всипте дрібно нарубану петрушку, накрийте кришкою, вогонь вимкніть, дайте постояти перед подачею 20 хвилин.

    Гороховий суп-пюре з оливками


    На 1 літр води - 1 склянка гороху (краще всього сушеного зеленого), 1 банка зелених оливок, 2 невеликі моркви, 2 помідора, 2 солодких перцю, 05 ч. ложки червоного перцю і орегано, рослинна олія, сіль.
    Горох промийте в декількох водах, залийте чистою водою, залиште на кілька годин. Знову промийте, залийте 1 літром води і варіть до розварювання. Овочі почистіть і дрібно наріжте, обсмажте на олії до рум'яного кольору, в кінці додайте прянощі, посоліть, ретельно перемішайте. Викладіть піджарку до гороху, проваріть разом пару хвилин, доведіть за смаком по солі. Оливки дрібно наріжте. Суп збийте блендером, перемішайте з оливками і подавайте.

    Грибний капусняк


    На 2 літри води - 300 грам квашеної капусти, 50 г сушених лісових грибів, половину середнього розміру кореня селери, 1 морква, 5 столових ложок перлової крупи, 5 столових ложок рослинного масла, 1 пучок петрушки, 1 лавровий лист, 2 горошини запашного перцю, сіль, чорний мелений перець.
    Гриби промийте, залийте склянкою холодної води, відставте на годину. Грибний настій злити в каструлю, самі гриби промийте і наріжте смужками, покладіть в каструлю, додайте крупу, запашний перець і лавровий лист, залийте водою і доведіть до кипіння. Варіть на середньому вогні 40 хвилин. Моркву і селеру почистіть, наріжте тонкою соломкою. Якщо капуста нашинкована крупно, також наріжте її дрібніші. Розігрійте в сковороді олію, покладіть моркву і селеру, обсмажте, перемішуючи, 5 хвилин, покладіть капусту, перемішайте і тушкуйте 10 хвилин. Викладіть в каструлю, проварити все разом 10 хвилин. Посоліть за смаком, посипте дрібно нарубаної петрушкою.

    Перська вітамінний суп


    1 стакан білої квасолі з чорними «очками», 1 велика цибулина, 1 головка часнику, 05 кілограм свіжого або свіжомороженого шпинату, 2 пучка петрушки і кінзи, за пучка м'яти і зеленого цибулі, 1 їдальня ложка меленої куркуми, рослинна олія, сіль, чорний мелений перець, 1 червона цибулина, 1 столова ложка сушеної м'яти.
    Квасоля промийте, залийте холодною водою і залиште на ніч. Перед приготуванням воду злийте, квасоля промийте. Цибулю почистіть і дрібно наріжте, часник пропустіть через прес. Розігрійте на сковороді кілька ложок олії, потушкуйте на ньому цибулю і часник до м'якості, додайте куркуму, гарненько перемішайте. Змішайте піджарку з квасолею в каструльці, влийте 10 склянок води і варіть на слабкому вогні під кришкою 15 години.
    Зелень промити, обсушити і дрібно нарубаєте, шпинат обдайте окропом і, не размбраживая повністю, наріжте. Додайте шпинат і зелень в суп, посоліть і поперчіть, варіть на слабкому вогні 20 хвилин. Червоний цибулю наріжте тонкими кільцями. Розігрійте в сковороді трохи олії, обсмажте на ньому цибулю до рум'яного кольору, всипте м'яту, ретельно перемішайте і смажте до хрусткості. Подайте суп, поклавши в кожну тарілку трохи м'ятного лука.

    Мексиканський суп-чилі


    Пісні рецепти 2017: супи, борщі та юшки

    1 морква, 1 стебло селери, 1 цибулина, 2 солодких перцю, 4 часточки часнику, 1 дрібний стручок гострого перцю, 2 столові ложки оливкової олії, 1 їдальня ложка орегано, 2 чайних ложки кумина, 1 їдальня ложка червоного гострого перцю, 2 чайні ложки солі, 1 банку (400 грам) помідорів, консервованих у власному соку, 2 склянки томатного соку, 05 літра «Краснодарський» соусу, 3 склянки червоної квасолі, зелений лук.
    Квасоля залийте холодною водою, залиште на ніч, потім промийте і зваріть до готовності. (Можна використовувати також консервовану квасоля - промийте його проточною водою.) Цибуля, часник, перець і моркву почистіть, дрібно наріжте їх, а також селера. Розігрійте масло в каструлі з товстим дном на середньому вогні. Викладіть цибулю, моркву, селеру, солодкий і гострий перець, часник і готуйте, помішуючи, 12-15 хвилин, до м'якості овочів.
    Додати орегано, кумін, червоний перець і сіль. Перемішайте, прогрівайте пару хвилин, потім додайте банку томатів у власному соку, томатний сік і «Краснодарський соус, влийте 6 склянок води і варіть на слабкому вогні 45 хвилин. Додайте готову квасолю, перемішати, протушкувати 10-15 хвилин. Готовий суп посипте рубаним луком.

    Перловий суп з корінням


    Пісні рецепти 2017: супи, борщі та юшки

    6 столових ложок перлової крупи, 1 картоплина, половина кореня селери, 2 моркви, 1 корінь пастернаку, 1 цибулина, 2 столові ложки томатної пасти, половина стручка гострого перцю, 4 зубчики часнику, рослинна олія, лавровий лист, чорний перець горошком, сіль.
    Перловку промийте і залийте холодною водою, залиште на 2-3 години. У каструлю налийте 25 л води, викладіть крупу, додайте лавровий лист і перець горошком, посоліть і варіть при слабкому кипінні 40 хвилин. Тим часом підготуйте овочі - почистіть і натріть на крупній тертці селера,пастернак і моркву, цибулю наріжте дрібними кубиками. Часник продавіть через прес, гострий перець дрібно наріжте (якщо любите погостріше, залиште насіння, в них основна гіркоту, якщо гірке не любите, вичистити насіння і наріжте тільки м'якоть перцю - вона додасть супу приємний аромат і смак). Картоплю наріжте дрібними кубиками.Розігрійте трохи рослинного масла, потушкуйте на ньому селера, морква і пастернак, додайте піджарку в суп і картоплю. Проварити все разом 10 хвилин. Окремо підсмажте цибулю з часником і гострим перцем, заправити салат, посоліть і поперчіть за смаком, проваріть 5 хвилин, потім вимкніть вогонь, потримайте суп під кришкою 10 хвилин.

    Квасолевий суп з пореєм


    Пісні рецепти 2017: супи, борщі та юшки

    300 г білої квасолі, 1 стебло порею, 2 картоплини, 1 морква, 2 столові ложки рослинного масла, 1 лавровий лист, 5-7 горошин чорного перцю, сіль.
    Квасоля промийте і замочіть в холодній воді на ніч. Промийте, залийте 2 літрами свіжої води, покладіть перець горошком і лавровий лист, зелене листя порею і варіть на слабкому вогні до м'якості квасолі. (Солити не потрібно, інакше квасоля буде погано розварюватися.) Інші овочі почистіть і підготуйте: картоплю наріжте невеликими кубиками, моркву натріть на крупній тертці, білу частину порею наріжте тонкими кружальцями. Частина квасолі відберіть. На сковороді розігрійте олію і тушкуйте на ньому до м'якості порей і моркву. Покладіть піджарку і картоплю в суп, проваріть до м'якості картоплі, посоліть за смаком. Готовий суп збийте блендером, подавайте, поклавши в кожну тарілку поверх супу трохи цілої квасолі.

    Буряково - кокосовий суп


    1 буряк, 1 стакан кокосового молока, 1 картоплина, 2 помідора, половина стебла селери, половина цибулини, 1 чайна ложка свіжого тертого імбиру, рослинне масло, сіль.
    Буряк, не очищаючи, вимийте, трохи вологою загорнути у фольгу і запечіть до м'якості (для прискорення процесу можна приготувати буряк в мікрохвильовці, обернувши в харчову плівку і «проваріть» на максимальній потужності 10-12 хвилин. Картоплю почистіть, наріжте невеликими кубиками, залийте водою, так щоб вона ледь прикривала картоплю, і поставте на вогонь.
    Почистіть інші овочі, цибулю дрібно наріжте, моркву натріть на крупній тертці, селера дрібно наріжте. Розігрійте в сковороді олію і потушкуйте цибулю, моркву і часник до м'якості. Помідори обшпарте, зніміть шкірку, наріжте дрібними кубиками,додайте на сковороду, посоліть і тушкуйте 4-5 хвилин.
    Вилийте в сковороду картоплю разом з відваром, перемішайте, проваріть 5 хвилин. Готову буряк почистіть. Викладіть в блендер вміст сковороди,додайте буряк, збийте в пюре. Перелийте в каструлю, додайте кокосове молоко і імбир, досоліть за смаком. Проваріть кілька хвилин і подавайте. Дуже смачно і красиво при подачі покласти в кожну тарілку такого супу трохи підсмажених хлібних кубиків, консервованої кукурудзи і дрібно нарубаної зелені - кінзи, м'яти, петрушки.

    Овочевий суп «Мінестроне»


    1 дрібний стручок гострого перцю, 2 стебла селери, 1 цибулина, 2 картоплини, 1 солодкий перець, 05 склянки свіжомороженого горошку, жменя свіжомороженої стручкової квасолі, 3 столові ложки консервованої білої квасолі, 1 банку (400 грам) помідорів, консервованих у власному соку, 4 часточки часнику, півпучка базиліка, рослинне масло, чорний і червоний мелений перець, сіль.
    Всі овочі почистіть, наріжте дрібними кубиками. У каструлі розігрійте олію, викладіть гострий перець, цибулю і селеру, видавіть часник, додати червоний і чорний перець, тушкуйте, перемішуючи, на слабкому вогні 10 хвилин. Консервовані помідори сміливі в блендері в однорідне пюре (можна обійтися томатним соком і томатною пастою), додайте до овочів, перемішайте, проваріть 5 хвилин. Додайте картоплю, горошок, стручкову квасолю і солодкий перець, перемішайте, проваріть 5 хвилин. Додати консервовану промиту квасолю (або відварену), через 5 хвилин долийте окропом до потрібної консистенції, посоліть, проварити все разом 10 хвилин на слабкому вогні, вимкніть, потримайте 10 хвилин під кришкою. Подавайте, посипавши базиліком.

    Борщ з гречкою


    1 велика картоплина, 1 невеликий буряк, 1 великий помідор, 2 моркви, 1 цибулина, 3 зубчики часнику, 1 дрібний стручок гострого перцю, 2/3 склянки гречки, півпучка петрушки, 1 лавровий лист, олію, сіль, чорний мелений перець.
    Підготуйте овочі почистіть, промийте, наріжте окремо, все крім часнику, невеликими кубиками. Гречку ретельно промийте. У каструлі з товстим дном розігрійте олію, покладіть цибулю і гострий перець, видавити часник, підсмажте до легкої золотавості. Додайте гречку, трохи прижарьте, всипте інші овочі, знову трохи обсмажте. Залийте водою (кількість залежить від того, чи любите ви рідкі супи або густі), покладіть лавровий лист, трохи присоліть, доведіть до кипіння, а потім, збавивши вогонь до мінімуму і варіть до готовності гречки та овочів. Досоліть і поперчіть за смаком, посипте рубаною петрушкою.

    Розсольник з печерицями


    5 картоплин, полкорня селери, 250 г свіжих печериць, 5 солоних огірків, 3-4 столові ложки огіркового розсолу, 2 цибулини, 2 моркви, по 2 столові ложки борошна і томатної пасти, 2 лаврових листки, 2 горошини запашного перцю, олія, сіль, чорний мелений перець.
    Почистіть овочі та гриби, печериці наріжте пластинками, цибулю - кубиками, моркву натріть на крупній тертці. Картоплю і селеру наріжте кубиками. Викладіть картоплю і селеру в каструлю, додайте лавровий лист і запашний перець, трохи присолйте,залийте водою, проваріть 15 хвилин. Огірки дрібно наріжте, покладіть в каструльку, влийте туди ж розсіл і стільки ж ложок води, тушкуйте 5-7 хвилин. У сковороді розігрійте рослинне масло, обсмажте на ньому гриби і цибулю до рум'яного кольору. Вмішайте томатну пасту і борошно. Викладіть огірки в суп, додайте піджарку, проварити все разом 20 хвилин, доведіть до потрібного смаку сіллю і огірковим розсолом.

    Суп із зеленої сочевиці


    Пісні рецепти 2017: супи, борщі та юшки

    1 стакан зеленої сочевиці, 2 картоплини, 1 морква, 1 помідор, половина кореня селери, 2 столові ложки рослинного масла, по 05 чайної ложки сухого меленого імбиру, коріандру, каррі, сіль.
    Сочевицю ретельно промийте. Закип'ятіть в каструлі 2 л води, викладіть сочевицю,доведіть до кипіння і варіть на слабкому вогні 20 хвилин. Картоплю наріжте кубиками середнього розміру, додайте до сочевиці і варити все разом ще 15 хвилин. Підготуйте інші овочі: помідори обшпарте. Зніміть шкірку і дрібно наріжте, селеру і моркву почистіть, натріть на крупній тертці.
    У сковороді розігрійте ложку масла, викладіть прянощі і смажте їх протягом хвилини. Влийте ще 1-2 ложки олії, покладіть моркву і селеру, перемішайте, обсмажте до рум'яного кольору. Додайте помідори, тушкуйте все разом кілька хвилин, додайте в суп. Посоліть за смаком, дайте закипіти, вимкніть вогонь і дайте супу дійти під кришкою 15 хвилин.

    Наваристий суп з нутом


    Пісні рецепти 2017: супи, борщі та юшки

    2 великих картоплини, по 1 моркви і кореня петрушки, 1 стебло цибулі-порею, 1 склянку консервованого нуту, 3 зубчики часнику, 10 в'ялених помідорів в маслі, 05 чайної ложки сушеного базиліка, сіль, червоний і чорний мелений перець.
    Всі овочі почистіть і вимийте. Порей наріжте тонкими кільцями, моркву і корінь петрушки натріть на крупній тертці. Картоплю наріжте дрібними кубиками. На парі ложок олії з-під помідорів підсмажте картоплю, моркву, корінь петрушки і порей, видавіть туди ж часник, посоліть і поперчіть червоним і чорним перцем. Коли овочі зазолотятся і розм'якшаться, пересипте овочі в каструлю, залийте водою (близько 2 літрів), проваріть при слабкому кипінні 20 хвилин. Помідори наріжте тонкими смужками, покладіть в суп, додайте промитий нут, базилік і варіть 10 хвилин, досоліть і поперчіть за смаком.

    Суп-пюре з цвітної капусти


    Пісні рецепти 2017: супи, борщі та юшки

    1 картоплина, 500 грам свіжої або свіжомороженої цвітної капусти, 1 цибулина, 2 зубчики часнику, 5 склянок води, 1 столова ложка рафінованої соняшникової олії, 1 їдальня ложка борошна, по 025 чайних ложок меленого червоного, чорного і запашного перцю, сіль, оливкова олія для заправки.
    У капусти відріжте качан, розберіть на дрібні суцвіття. Картоплю почистіть, наріжте дрібними кубиками. У каструлю з товстим дно влийте соняшникову олію, розігрійте, всипте борошно і, помішуючи, підсмажуйте 2-3 хвилини, до легкої золотавості. Всипте цибулю, видавіть часник, смажте хвилину, залийте водою, доведіть до кипіння. Покладіть картоплю і капусту, дайте закипіти, зменшіть вогонь до мінімуму і варіть 20 хвилин. Приправити прянощами, посоліть, проваріть кілька хвилин. Зніміть з вогню і збийте блендером в однорідне пюре. Досоліть і поперчіть за смаком, накрийте кришкою. Розлийте суп по тарілках, полити оливковою олією, посипте меленим запашним перцем і, за бажанням,посипте сухарями.
    Добре поєднується з супом-пюре з капусти, цибуля-порей, трохи, до м'якості, притушенный на олії.

    Капусняк з пшоном


    Крупа капуснику може бути різною: смачно з пшоном (це класичний варіант), а також з перловкою і рисом. Якщо любите гостре, додайте червоного гострого перцю.
    3 картоплини, 400 г квашеної капусти, 3 столові ложки пшона, 1 цибулина, 1 морква, 2 лаврових листа, 4-5 горошин чорного і 2 горошини запашного перцю, 2 зубчики часнику, пучок кропу, рослинне масло, сіль.
    У каструлю влийте 2 літри води,посоліть, додайте лавровий лист і обидва види перцю. Картоплю наріжте кубиками і разом з пшоном відправте варитися на помірному вогні протягом 10 хвилин після закипання. Цибулю дрібно нарубаєте, моркву натріть на тертці і підсмажте до золотистого кольору, постійно помішуючи, щоб овочі не підгоріли. Капусту відіжміть від зайвої рідини і відправте до моркви, перемішайте і тушкуйте під кришкою 8-10 хвилин. Додати піджарку до картоплі і всі разом варіть на слабкому вогні ще 10 хвилин. Часник пропустіть через прес, кріп дрібно нарубаєте, додайте до супу, посоліть і тут же вимикайте.

    Грибна юшка


    Гриби можна взяти не тільки сухе, але і зробити «асорті»: частина свіжоморожених лісових + кілька сухих, в ідеалі білих, для запаху або ж частина свіжоморожених лісових, частина свіжих печериць і кілька сухих лісових грибів в якості приправи, для більш багатого смаку і аромату.
    100 грам сушених лісових грибів, 1 цибулина, 1 велика морква, 100 грам дрібних супових макаронів, 2 л овочевого або грибного бульйону (можна замінити водою), 2 горошини запашного перцю, 05 чайна ложка меленого коріандру, 1 лавровий лист, олію, сіль, чорний мелений перець.
    Гриби залийте 1 склянкою окропу, залиште на півгодини, настій зцідіть і збережіть. Гриби крупно наріжте. Цибулю наріжте дрібними кубиками, моркву натріть на крупній тертці.Розігрійте 2-3 ложки олії в каструлі з товстим дном, підсмажте цибулю і моркву. Покладіть гриби, влийте бульйон і грибний настій, додайте прянощі, посоліть і варіть на слабкому вогні півгодини. В кінці додайте макарони, проваріть стільки часу, скільки вказано на упаковці (зазвичай 3 хвилини).

    Борщ з грибами


    Пісні рецепти 2017: супи, борщі та юшки

    3 картоплини, пів капусти, 1 буряк, 1 морква, 1 велика цибулина, 2-3 зубчики часнику, 6-7 штук великого чорносливу, 50 г сушених грибів, 2-3 лаврових листки, 05 чайної ложки цукру, сіль, перець, рослинна олія, зелень.
    Гриби замочіть на 2-3 години, а потім відваріть до м'якості. Додайте до бульйону води, щоб у загальній складності вийшло 3 л, посоліть, доведіть до кипіння. Додайте нарізаний кубиками картоплю і чорнослив(цілком або нарізаний смужками - як ви більше любите). Тим часом наріжте соломкою буряк, обсмажте на рослинному маслі. Додайте трохи води і тушкуйте 10 хвилин. Поки гаситься буряк, нашаткуйте капусту і додайте її в каструлю.
    Варіть на невеликому вогні 5-7 хвилин. Додайте буряк, дайте 10 хвилин покипіти. Цибулю наріжте великими кубиками, моркву натріть на крупній тертці. Розігрійте масло і спасеруйте цибулю і моркву до золотистого кольору. Додайте суміш в бульйон. Заправте лавровими листами. Посоліть і поперчіть за смаком, додайте цукор. Дайте потомитися на невеликому вогні 15 хвилин. Додайте часник, пропущений через прес. Коли борщ буде готовий, дайте йому настоятися близько півгодини.
    Борщі в піст можна готувати також з кількою в томаті, обсмаженими в томаті карасями. А ще смачно приготувати борщ в духовці: складіть всі компоненти в каструлю, залийте водою, прикрийте кришкою і «забудьте» при 160 градусів на пару годин.
    загрузка...
    Пісні рецепти 2017: супи, борщі та юшки
    • Коментують
    • Сьогодні
    • Читають