• 14:49 – Коли День Святого Валентина в 2017 році? Коли день закоханих в 2017? 
  • 11:13 – Коктейлі на Новий рік 2017 рецепти з фото 
  • 23:13 – Церковні свята 2017. Календар церковних свят 
  • 21:07 – Меню на новий рік 2017 

Різдвяний піст у 2017 році: суть і календар харчування по днях. Що можна в Пилипівський піст?

У православному церковному календарі відзначені чотири багатоденних поста . Як правило, вони приурочені до великих християнських свят. Різдвяний є останнім тривалим постом. Так як його початок (заговини) випадає на день пам'яті апостола Пилипа, пост часто називають Пилипівкою, простіше – Филипповками. Триває він сорок днів: з 28 листопада 2017 по 6 січня 2018 року. Мета кожного поста – підготовка до великого свята. Християнин повинен зустріти свято з оновленою душею, думками і тілом. На період посту віруючі відмовляються від їжі тваринного походження, гріховних вчинків і галасливих розваг. Слід утриматися від прийому алкоголю, паління, відвідування розважальних заходів. Вільний час краще приділити молитві або допомоги близьким людям.


Різдвяний піст у 2017 році: суть і календар харчування по днях. Що можна в Пилипівський піст
Різдвяний піст — час для очищення душі від тяжких думок

Харчування в Різдвяний піст


Пилипівський піст менш суворий, ніж інші. Під час посту не можна їсти скоромну їжу, тобто ту, яка має тваринне походження. Це м'ясо, яйця і всі молочні продукти. Риба дозволена по певних днях, крім останнього тижня посту. Також дари моря можна вживати в дні великих церковних свят:





13 грудня (п'ятниця) – День пам'яті Андрія Первозванного;




19 грудня (понеділок) – День святителя Миколи.



Рибу і вино можна куштувати у вівторок та четвер, якщо на ці дні випадає свято пам'яті святого зі славослів'ям або пам'ятним знаком. Нестрогий піст в понеділок, середу і п'ятницю, якщо на ці дні припадають храмові свята або чування. Після 1 січня морепродукти заборонені аж до Різдва. Протягом усього посту слід утриматися від цукерок, солодкої випічки і фастфуду. Рекомендується обмежити кількість солі, цукру і приправ.


Вино можна вживати по святах, інші міцні напої знаходяться під забороною. В деякі дні монастирський статут наказує сухоїдіння. Ця система харчування складається в утриманні від будь-якої приготовленої їжі. Дозволяються тільки хліб, сирі овочі і фрукти, сухофрукти, мед і горішки, з напоїв – вода. Сьогодні сухоїдіння практикується далеко не усіма ченцями, не кажучи вже про мирян. Якщо ви твердо мають намір перейти на раціон аскета, бажано спочатку порадитися зі священиком.


Різдвяний піст у 2017 році: суть і календар харчування по днях. Що можна в Пилипівський піст
Сухофрукти допоможуть зменшити тягу до солодощів під час посту

Харчування по днях в Різдвяний піст


Весь піст ділиться на кілька етапів.


28 листопада -19 грудня





Понеділок – гаряча їжа без олії;




Вівторок – дозволена риба;




Середа – сухоїдіння;




Четвер – риба;




П'ятниця – сухоїдіння;




Субота – риба;




Неділя – риба.



20 грудня -1 січня





Понеділок – гаряча їжа без олії;




Вівторок – гаряча їжа з олією;




Середа – сухоїдіння;




Четвер – гаряча їжа з олією;




П'ятниця – сухоїдіння;




Субота – риба;




Неділя – риба.



2-6 січня





Понеділок – сухоїдіння;




Вівторок – гаряча їжа без олії;




Середа – сухоїдіння;




Четвер – гаряча їжа без олії;




П'ятниця – сухоїдіння;




Субота – гаряча їжа з олією;




Неділя – гаряча їжа з олією.



Напередодні Різдва , 6 січня, прийнято не вживати їжу до появи на небі першої зірки. Трапеза починається з куті – пісної каші з ошпарені пшениці або рису. До страви додають пісні ласощі: горіхи, родзинки, мак і, звичайно ж, мед. Головним напоєм вечора є узвар. З 7 січня починається розговіння, і до столу подають самі ситні і смачні страви .


Різдвяний піст у 2017 році: суть і календар харчування по днях. Що можна в Пилипівський піст
Сочиво (кутя) — перша страва, з якого слід почати вечерю 6 січня

Протипоказання і підготовка до посту


Не кожен організм може перенести сорок днів на обмеженому раціоні. Іноді стриманість може завдати шкоди здоров'ю. Від дотримання посту звільняються люди похилого віку, діти віком до 14 років, вагітні і годуючі мами. Небажано постити і тим, хто недавно пережив операційне втручання або серйозну травму. Пісна їжа не підійде хворим виразкою шлунка, панкреатит, ниркову недостатність, діабет.


Деякі умови посту варто переглянути і тим, хто страждає гастритом або іншими захворюваннями травної системи, сечового міхура і печінки. В такому випадку особливості раціону слід обговорити не тільки з духовним наставником, але і з медиком. Навіть якщо ви не схильні до зазначених хвороб, постіть розумно і без фанатизму. Адже утримання має принести духовне і фізичне зцілення, а не «букет» проблем зі здоров'ям.

загрузка...
Різдвяний піст у 2017 році: суть і календар харчування по днях. Що можна в Пилипівський піст?
  • Коментують
  • Сьогодні
  • Читають