• 11:13 – Коктейлі на Новий рік 2017 рецепти з фото 
  • 21:07 – Меню на новий рік 2017 
  • 17:15 – Як вибрати самі солодкі мандарини на Новий рік 
  • 15:33 – Гарні імена для хлопчиків і дівчаток 2017 рік. Як назвати дитину 

Що приготувати на великодній стіл? Рецепти для великоднього столу

Великдень — велике християнське свято, що збирає під церковні куполи у спільній молитві парафіян, а за великодній стіл — сім'ю, друзів, сусідів. Кожна господиня намагається приготувати багато смачних страв, щоб всю пасхальну тиждень (світлу Седмицю) стіл ломився від страв, аби самим розговітися і гостей не образити. У цій статті обговоримо, що ж приготувати на великодній стіл.

Традиційні страви на Великдень


Наші предки грунтовно підходили до святкування Великодня. Заможні сім'ї виставляли на стіл крім фарбованих яєць, пасок:



холодець

запечене м'ясо птиці

буженина і ковбаси

овочеві салати

соління

пироги з найрізноманітнішою начинкою

домашні вина


Ті, у кого не було такої можливості, готували прості рецепти на великодній стіл, але обов'язково, паска, сирну паску та крашанки.


Що приготувати на великодній стіл? Рецепти для великоднього столу


Після нічного богослужіння сім'я поверталася з церкви, господар з мискою освяченої їжі відбувався тричі навколо столу, а потім сім'я приступала до трапези. Перше, що пробував кожен — це шматочки страв окроплені святою водою.


Меню великоднього столу рецепти приготування святкових страв


Сучасна сім'я ретельно готується до світлого свята, заздалегідь купують продукти, господиня дістає куховарську книгу або записної блокнот з кулінарії, вибирає кращі рецепти на великодній стіл, які передаються з покоління в покоління.


Великодній стіл: рецепти приготування пасок



На чолі столу варто паска, його випікають із заварного або здобного дріжджового тіста, рідше із здобного прісного.


Що приготувати на великодній стіл? Рецепти для великоднього столу


Хто готував паска, той знає, яке це складне блюдо, до приготування якого потрібно підходити відповідально. Випікають паски на тижні у чистий четвер перед Великоднем в крайньому випадку — в суботу, але не в страсну п'ятницю, якщо дотримуватися традицій.


Для пасок купуємо тільки свіжі та якісні продукти. Перед початком роботи господиня хреститься, щоб Бог дав благословення. В кімнаті, де готуємо тісто і випікаємо паски має бути чисто, тихо, тепло, без протягів.


Продукти для пасок :



Селянське масло з великим відсотком жирності — 400 г

Жовтки — 15 шт (тільки з домашніх яєць)

Молоко сільське — пів літра

Борошно — 1 кг вищого сорту

Цукор — 500 г

Манна крупа — півсклянки

Ванілін або ванільний цукор

Цукати 50 р, родзинки 200 г, половинка лимона з товстою шкіркою

80 г мокрих дріжджів

250 г теплого молока розвести дріжджі і змішуємо зі склянкою борошна, просіяного через сито.

Закутуємо теплою хусткою або ковдрою і ставимо в тепло, до печі або батареї.

Як тільки опара підніметься, підіб'ємо її і додамо молоко, що залишилося, (попередньо розчинивши в ньому цукор), потім борошно, жовтки. Після цього знову в тепло — під шубу на три години.

Як тільки тісто підійде, починаємо активно вимішувати, додаючи вершкове масло, ванілін, родзинки і цедру лимона. Місимо тісто, поки не почне пищати і легко відділятися від стінок посуду і рук.

Що приготувати на великодній стіл? Рецепти для великоднього столу


Випікаємо паска


Посуд для випічки з внутрішньої сторони змащуємо маргарином і посипаємо манною крупою, ще краще використовувати спеціальний папір, яка захищає від пригорання і прикрашає випічку. Злегка рідке тісто накладаємо в форму трохи менше половини, накриваємо і даємо підійти.


Що приготувати на великодній стіл? Рецепти для великоднього столу


Заздалегідь включаємо духовку на 180?, як тільки паску зросте в два рази, дуже дбайливо ставимо випікатися на 30 хвилин.

Готовність перевіряємо тонкою дерев'яною паличкою, проткнувши паска — вона повинна залишатися сухою.

Акуратно дістаємо випічку і через 10 хвилин ніжно витрушуємо з форми.

Прикраса для паски


Традиційно паска змащували цукровим сиропом і посипали фарбованим пшоном. Зараз господині в основному використовують цукрову глазур, її купують, або роблять власноруч. Приготування глазурі не вимагатиме значних зусиль:



Візьміть один білок і один стакан цукру

Збийте міксером до однорідної густої маси зберігає форму при перенесення на виріб

Посипте кольоровою присипкою

Що приготувати на великодній стіл? Рецепти для великоднього столу


Великодній стіл: рецепти сирної паски з фото


Сирна паска — дуже ароматне і смачне блюдо, яке швидко зникає зі святкового столу і з задоволенням з'їдається. Сирна паска буває:



сира

заварна

варена

запечена в духовці


Сирна паска сира виготовляється, а точніше, приймає форму спеціальної пасинки у формі піраміди, на якій видавлений опуклий малюнок хреста або інші церковні символи.



Робимо головне блюдо недільного столу з протертого до однорідної маси сиру з додаванням вершків, цукрової пудри, ваніліну, кардамону, жовтків.

У сир краще не додавати родзинки, якщо ви збираєтеся її зберігати кілька днів, щоб не скислась.

Що приготувати на великодній стіл? Рецепти для великоднього столу


Заварна паска



Заварюємо жовтково-вершкову масу

Вмішуємо в неї сир і цукор, вершки або вершкове масло

В кінці додаємо ванілін, родзинки, цукати (бажано кольорові), волоські горіхи (дрібно розмелені)

Що приготувати на великодній стіл? Рецепти для великоднього столу


Запечена великдень відрізняється від приготування традиційної паски, але не менш апетитна і красива. Сирна паска приготовлена в духовці потребує більших зусиль, ніж попередні варіанти. Для неї необхідно взяти роз'ємну форму з великим діаметром.


Продукти для великодньої паски запеченої в духовці:



Жирний, сухий, протертий через сито сир 15 кг
Цукор 400 г
Пачка ваніліну і цедра лимона
Родзинки 200 г
Вершки сільські 200 г
Масло вершкове 50 г
Яйця селянські 6 штук
Манна крупа 100 г


Що приготувати на великодній стіл? Рецепти для великоднього столу


Процес приготування сирної паски випікається в духовці:



Відокремлюємо жовтки від білків, збиваємо окремо в піну.

У сир вмішуємо жовтки і додаємо вершки, які поклали попередньо манну крупу для розбухання.

Потім вливаємо розтоплене вершкове масло і засипаємо цукрову пудру.

В самому кінці акуратно вмішуємо родзинки, ванілін з лимонною цедрою і в останню чергу вводимо білки.

Форму змащуємо маргарином і посипаємо манкою.

Сирну масу перекладаємо у форму і ставимо в духовку, попередньо розігріту до 180?, залишаємо пектися на 20 хвилин.

Готову паску обережно витягуємо з рознімної форми.

Прикраса сирної паски:



збиті вершки з цукровою пудрою
свіжі ягоди
карамель
присипка


Ви можете використовувати і інші прикраси святкового страви — все залежить від польоту вашої фантазії.


Великодній стіл: рецепти страв з м'яса


Не обходиться святковий стіл без наваристого холодцю, який подається до столу з приправами: хріном і гірчицею.


Що приготувати на великодній стіл? Рецепти для великоднього столу


Холодець з птиці


Продукти для курячого холодцю:



Тушка півня

Тушка курки домашньої

Грудинка куряча або вирощувати індичат 1 кг

Желатин — 3 пачки по 25 г

Часник, цибуля, морква, перець, сіль


Процес приготування холодцю з птиці:



У середу, на тижні перед Великоднем, замочуємо м'ясо у великій каструлі на ніч.

Вранці, у чистий четвер, зливаємо воду, добре промиваємо тушки, заливаємо новою водою і приступаємо до приготування.

Першу воду після того, як вона закипить, зливаємо, набираємо нову, доводимо до кипіння.

Робимо дуже маленький вогонь, щоб м'ясо мліло.

Додаємо лавровий лист, моркву, 2 великі очищені цибулини.

Варимо, поки кістки стануть відділятися від тушки.

Вимикаємо вогонь і залишаємо остигати, а потім витягуємо шумівкою м'ясо обробляємо, прибираючи шкіру і кістки.

Рубаємо, солимо, перчимо і розкладаємо по тарілках.

Замочуємо на годину два пакета швидкорозчинного желатину і виливаємо в каструлю, гріємо до 90?.

У воду видавлюємо через марлю часник попередньо видавлений через землянку і розливаємо по тарілках, ставимо на холод.

Прикрашаємо холодець


Виносимо готовий, розкладений по тарілках холодець остигати, прикрашаємо зверху:



гілочками зелені
фігурками з вареної моркви
кружальцями солоного огірка
шматочками яйця


Великодній стіл: рецепти м'ясних страв з фото


Крім холодцю подаються різноманітні м'ясні закуски на великодній стіл:



копчені окороки
птах
сальтисон
м'ясні рулети
ковбаси
особливою популярністю в старовину користувалася кров'яна ковбаса


Все це можна купити в магазині, на ринку або приготувати самим.


Буженина з молодої свинини чи яловичини



Беремо окіст або ще краще корейку і вимочуємо у воді.

Маринуємо в соляному розчині з приправами (часник, цибуля, листя ялівцю, лавровий лист, запашний перець, паприка), чим більше часу,тим краще.

Кладемо в фольгу і в духовку до готовності при 200?.

Що приготувати на великодній стіл? Рецепти для великоднього столу


Відбивні, смажені на сковороді



Биточне м'ясо (корейка) режим порційно на котлети

Відбиваємо, солимо, перчимо

Обвалюємо з кожної сторони в борошні та яйці

Смажимо на сковороді на олії або свинячому жирі

Пальчики оближеш!


Що приготувати на великодній стіл? Рецепти для великоднього столу


Печінковий торт з яловичої або курячої печінки



Чистимо печінку, прибираємо жорсткі включення

Залишаємо на пару годин у воді, щоб позбутися від крові

Перемелюємо на м'ясорубці

Додаємо приправу, яйце і борошно, цибулю і робимо млинці

Складаємо у вигляді торта, промазуємо печінкові коржі майонезом з великою кількістю смаженої цибулі
Що приготувати на великодній стіл? Рецепти для великоднього столу

Салати до великоднього столу рецепти


На святковому столі у великодню неділю багато борошняних і м'ясних страв калорійних і важких. Тому краще всього, якщо на столі будуть легкі овочеві салати. Зараз овочі в магазинах круглий рік і можна дозволити себе побалуватися легкими корисними салатами.


Салати на великодній стіл: рецепти з фото


Легкий і смачний салат з помідорами, огірками, редискою і зеленню. В якості заправки може бути оливкова або рослинне масло


Що приготувати на великодній стіл? Рецепти для великоднього столу


Весняний салат прекрасне доповнення до м'ясних страв. Ніжний та вітамінний з редискою, першою весняною зеленню, заправлений оливковою олією і взбрызнутый оцтом — він прикрасить святковий стіл яскравими фарбами.


Що приготувати на великодній стіл? Рецепти для великоднього столу


Чудово поєднуються спаржева квасоля, зелений горошок, яйце та зелень, а якщо додамо твердий сир і прикрасимо листям салату — це буде оригінальне святкове блюдо.


Що приготувати на великодній стіл? Рецепти для великоднього столу


Салат з відвареного молодого картоплі з зеленню, приправлені часником, гірчицею і нерафінованою пахучою олією.


Що приготувати на великодній стіл? Рецепти для великоднього столу


Великодній вінок для яєць з тіста


Важливе місце на великодньому столі займають фарбовані яйця — без них неможливо уявити світле воскресіння. Кожна господиня обирає свій спосіб фарбування і креативного оформлення яйця: цибулиння, зелень, харчові барвники, перекладні картинки, намистинки, кульки і квіточки.


Для того щоб яйця красиво виглядали на столі, спеціально випікають вінок із здобного дріжджового тіста. У такому калаче зручно розміщувати яйця, до того ж він гідно прикрасить пасхальний стіл.


Що приготувати на великодній стіл? Рецепти для великоднього столу


Великдень великий, світлий свято з Всеношної Літургією, заспокійливими дзвонами дзвонів і божественними ароматами великодніх страв, з якими в кожному будинку зустрічають світле неділю


Відео: Рецепти великоднього столу від Юлії Висоцької



загрузка...
Що приготувати на великодній стіл? Рецепти для великоднього столу
  • Коментують
  • Сьогодні
  • Читають