• 14:49 – Коли День Святого Валентина в 2017 році? Коли день закоханих в 2017? 
  • 11:13 – Коктейлі на Новий рік 2017 рецепти з фото 
  • 23:13 – Церковні свята 2017. Календар церковних свят 
  • 21:07 – Меню на новий рік 2017 

Великодні рецепти страв на Великдень 2017: паска, сирна паска, буженина, домашня ковбаса

До світлого свята Великодня кожна господиня намагається наготувати як можна більше кулінарних шедеврів. У ніч на 16 квітня ці страви вирушать в гарно прикрашеної кошику в найближчий храм, щоб їх освятили для подальшого розговіння. Традиційним наповненням кошики є пасхальні паски і яскраво розмальовані яйця. Але щоб свято пройшло весело, а домашні, за час посади зголоднілі по м'ясних делікатесів, від душі порадів, кошик намагаються заповнити по максимуму. Звичайно, паски, ковбаси і копченості можна купити на ринку або в магазині, але страви, приготовані з душею, набагато природніша і апетитніше!


Сирна паска


Блюдо, яке міцно увійшло до складу традиційного пасхального меню. Сирна паска відрізняється насиченим смаком і легкістю приготування. Таке ласощі виходить просоченим, м'яким і володіє вираженим вершковим смаком. За бажанням можна додати в великдень дрібно нарізану курагу або фруктові цукати.


Час приготування: 155 хвилин

Порцій: 8


Великодні рецепти страв на Великдень 2017: паска, сирна паска, буженина, домашня ковбаса
Великдень — ласощі, яке можна готувати як з випічкою, так і без

Інгредієнти





молоко (жирна) – 90 мл;




сир (жирний, домашній) – 500 г;




борошно (пшеничне) – 120 г;




масло (вершкове) – 60 г;




цукор-пісок – 250 г;




яйце (куряче) – 5 шт.;




дріжджі (свіжі) – 20 г;




кухонна сіль – 1 ч. л.;




родзинки – 90 г;




ванілін – 1 упаковка.



Спосіб приготування


90 мл молока налити в сотейник, поставити посуд на слабкий вогонь. Розігріти, додати свіжі дріжджі. Поступово досипати 100 г пшеничного борошна, 100 р цукрового піску, перемішати і відставити на півгодини. Яйця помити. Чотири яйця розбити, від одного взяти тільки жовток, а білок відокремити і перелити в окрему миску – він знадобиться для приготування глазурі. Протерти яєчну масу, поступово додаючи 100 г цукрового піску.


Сир перетерти виделкою. Додати збиті з цукром яйця, поступово ввести 50 г розм'якшеного вершкового масла. Присолити, додати пачку ваніліну. Решта 10 г масла помістити в сотейник, розтопити на слабкому вогні і додати в сир для аромату. Ввести в сирну масу опару. Ретельно перемішати. Родзинки запарити невеликою кількістю окропу. Залишити на 10 хвилин. Вийняти і обсушити родзинки, посипати стіл залишилася борошном, обваляти сухофрукти. Додати родзинки до тесту, ретельно перемішати.


У сухі чисті форми викласти тісто, заповнивши не більше половини від об'єму посуду. Накрити чистою тканиною і залишити підходити на півгодини. Духовку нагріти до 195 градусів. Помістити на решітку форми з тестом, прикрити фольгою і тримати в духовці протягом 10 хвилин. Зняти фольгу, зменшити температуру нагрівання до 175 градусів і випікати в духовці 40 хвилин. Білок, що залишився, збити за допомогою віночка, у процесі додати 50 г цукру. Полити глазур'ю готові паски і залишити остигати.


Паска «Повітряний»


Такий спосіб приготування традиційного паски доведеться по смаку любителям м'якої повітряної здоби. Ніжна випічка в розрізі нагадує мережива тонкої роботи. Паски довго зберігаються і відрізняються дуже ніжним смаком. Прикрасити випічку допоможе солодка мастика зі згущеного молока.


Час приготування: 225 хвилин

Порцій: 6


Великодні рецепти страв на Великдень 2017: паска, сирна паска, буженина, домашня ковбаса
Експериментуйте з рецептами і здивуйте рідних надзвичайним паскою!

Інгредієнти





молоко (жирна) – 500 мл;




цукровий пісок – 445 г;




борошно (пшеничне) – 1000 м;




яйце (куряче) – 5 шт.;




масло (вершкове) – 180 г;




ізюм темний – 205 г;




масло (олія) – 2 ст. л.;




дріжджі (свіжі) – 50 р;




ванілін – 1 пачка;




кухонна сіль – 1/2 ч. л.;




цукати – 185 г;




лимон – 1 шт.;




молоко згущене) – 105 г;




молоко (сухе) – 95 р.



Спосіб приготування


Відокремити 190 грам цукрового піску, за допомогою качалки або кавомолки перетерти на цукрову пудру. Лимон помити, розрізати, видавити ложку соку. Вершкове масло вийняти з холодильника і помістити в тепле місце. Відміряти третину пшеничного борошна, кілька разів просіяти. У сотейник налити півлітра молока, поставити на невеликий вогонь, підігріти і ввести дріжджі.


Акуратно додати в молоко просіяне борошно, помішуючи віночком, щоб не було грудочок. Залишити в теплому місці без протягу на 40 хвилин. Яйця помити, розбити, відокремлюючи жовтки від білків. Три білка помістити в окремий посуд. П'ять жовтків перетерти, додаючи цукор, що залишився (залишити 2 столові ложки), трохи посолити. Збити блендером або міксером.


Вершкове масло збити за допомогою міксера до стану повітряної маси. Три білки збити до міцної піни, поступово додаючи 2 ложки цукрового піску. У посуд з опарою додати перетерті жовтки і масло. Ввести збиті білки і додати залишки борошна (попередньо просіяти). Всипати ванілін. Вимішувати руками протягом 15 хвилин.


Великодні рецепти страв на Великдень 2017: паска, сирна паска, буженина, домашня ковбаса
Не економте час на приготуванні — опара повинна добре підійти

Суху чисту ємність змастити рослинним маслом, викласти тісто, трохи обім'яти і помістити на 95 хвилин у тепле місце. Ізюм залити невеликою кількістю окропу, залишити на 5 хвилин. Просушити, трохи обваляти в борошні. Ще раз обім'яти тісто, додати родзинки і цукати. У підготовлені форми для випікання розкласти тісто, заповнюючи приблизно половину від об'єму посуду. Відставити на 25 хвилин, прикривши чистою тканиною.


Прогріти духовку до 175 градусів і випікати паски протягом півгодини. Взяти два білки, збити, додаючи 100 грам цукрової пудри. Ввести ложку лимонного соку і ще раз збити. Прикрасити білками готові паски. Перелити згущене молоко в миску, досипати сухе молоко і вимішувати, поступово вводячи залишки цукрової пудри. Маса повинна стати еластичною і трохи затвердіти. Зліпити квіточки або листя і розкласти на верхівках пасок.


Буженина по-домашньому


Соковите і ароматне м'ясо, приготоване з додаванням приправ і спецій – це блюдо, яке було відомо кулінарам ще з середніх віків. Перші згадки таких рецептів зустрічаються ще в джерелах, що датуються 15-16 століттям. Традиційні рецепти з того часу зазнали деяких змін – кухаря, намагаючись зробити страву ще більш насиченим, вивела ідеальну формулу приготування і розкрили немало таємниць.


Так, найбільш відповідальним етапом приготування буженини є вибір м'яса. Шматок повинен бути цілісним, соковитий, без прожилок, тому варто зупинити вибір на шиї, задньої частини або окороке. Готувати м'ясо потрібно в добре розігрітій духовій шафі, а перед цим — трохи обсмажити з усіх боків, щоб «запечатати» шматок і підстрахуватися від витікання соку.


Час приготування: 200 хвилин

Порцій: 8


Великодні рецепти страв на Великдень 2017: паска, сирна паска, буженина, домашня ковбаса
Ароматна просмажена буженина — кращий спосіб порадувати близьких!

Інгредієнти





свинина (окіст) – 15 кг;




часник – 8 зубчиків;




чебрець (сушений) – 5 г;




базилік (сушений) – 5 г;




гірчиця – 25 ч. л.;




чорний і червоний перець (мелений) – 1 ч. л.;




кухонна сіль – 15 ч. л.



Спосіб приготування


Шматок свинини промити в проточній воді, поставити на 10 хвилин в друшляк, потім додатково обсушити на паперовому рушнику. Часник очистити, розрізати на тонкі скибочки. Змішати в окремому посуді перець, чебрець і базилік. Обваляти в суміші спецій часник. Ввести сіль, ще раз перемішати компоненти. За допомогою гострого і тонкого ножа наколоти шматок м'яса. У кожен прокол проштовхнути часточку часнику, вывалянного в суміші спецій.


Нашпигованное м'ясо обваляти в спеціях з усіх боків. Промазати шматок гірчицею. Помістити в чистий посуд, прикрити кришкою і відправити в холодильник на 10 годин. Вийняти промаринованное м'ясо і залишити на 55 хвилин при кімнатній температурі. Розігріти сковороду на сильному вогні швидко обсмажити м'ясо з усіх боків. Викласти свинину на фольгу. Загорнути з усіх боків, защипнути краю. Обгорнути ще одним шаром фольги.


Розігріти духовку до 175 градусів. Помістити м'ясо на деко і відправити в духовку. Запікати 110 хвилин, періодично наливаючи на деко трохи води. Зменшити температуру в духовці до 155 градусів. Запікати окіст ще 25 хвилин. Готове м'ясо дістати, остудити, перекласти на тарілку, злити зайвий сік. Накрити миску кришкою і помістити буженину в холодильник на 10 годин. Подавати в холодному вигляді з хріном або гірчицею, розрізавши шматок на скибочки до 1 сантиметра завтовшки.


Домашня ковбаса


Ковбаса, приготовлена в домашніх умовах, вигідно відрізняється від магазинних аналогів. Найкраще для її приготування підходить свиняча шия з великою кількістю жиру. Головний секрет у тому, що м'ясо треба різати руками, а при наповненні кишок — стежити, щоб у них не залишилося порожнеч, не заповнених фаршем. При цьому ковбаса не повинна бути занадто тугий – наповнені під зав'язку кишки можуть лопнути при нагріванні. Підсумковий продукт виходить дуже соковитим, просоченим ароматними спеціями.


Час приготування: 240 хвилин

Порцій: 6


Великодні рецепти страв на Великдень 2017: паска, сирна паска, буженина, домашня ковбаса
Жодного разу не готували домашню ковбасу? Поднапрягитесь заради свята!

Інгредієнти





свинина (шия) – 1000 м;




сало свиняче (без м'ясних прожилок) – 580 г;




часник – 9 зубців;




бренді або коньяк – 95 мл;




лавровий лист – 4 шт.;




кухонна сіль – 1 ч. л.;




перець чорний свіжого помелу – 05 ч. л.;




кишки тонкі свинячі – 4 метри;




орегано, чебрець, коріандр – 1 ч. л.



Спосіб приготування


Свинячі кишки ретельно промити і вискобліть ножем. Свинину нарізати дрібними кубиками. Сало очистити від шкірки, нарізати кубиками (за розміром трохи менше, ніж м'ясо). Відкласти в окремий посуд 100 грам сала. В окремому посуді змішати різане сало і шматочки м'яса. Додати мелений чорний перець, присолити, ввести суміш спецій. Ретельно перемішати компоненти. Очистити зубці часнику, видавити у фарш, перемішати.


Влити коньяк, розламати лавровий лист на шматочки, ще раз змішати інгредієнти. Чисті свинячі кишки зав'язати тугим вузлом, наповнити фаршем. Начиняти так, щоб при натисканні ковбаса трохи піддавалася. Можна використовувати для начинки кишок електричну м'ясорубку з функцією рівномірної подачі фаршу. По мірі отримання потрібної довжини обрізати кишки і ретельно зав'язувати кінчики. Помістити готові ковбаси в тарілки, накрити кришками і поставити в холодильник на 10 годин.


Скачати ковбасу у вигляді кілець, перев'язати бавовняної ниткою. В кількох місцях зробити наколи за допомогою тонкої голки (через кожні 5 см). Проколоти можливі порожнечі. У каструлю з широким дном налити воду так, щоб покрити 10-12 сантиметрів об'єму. Поставити на вогонь і довести до кипіння. Обережно покласти на дно каструлі ковбасний кільце. Тримати на плиті 5 хвилин від повторного закипання. Вийняти колечко і помістити на паперовий рушник. Повторити процедуру з усіма ковбасами.


100 г шоколаду розтопити на сковороді з товстим дном, щоб утворилися підсушені шкварки. Зняти шкварки, розтоплений жир злити в окремий посуд. Розігріти духовку до 200 градусів. Змастити ковбасу жиром, викласти на сухе деко і помістити в духову шафу. Запікати протягом 70 хвилин до появи темно-золотистого кольору. Кожні 15 хвилин ковбасу необхідно перевертати, щоб вона рівномірно зарум'янилася.


Рулет з індички


Рулети з індичатини міцно зайняли місце на традиційному великодньому столі. Це м'ясо є цінним джерелом білків і дієтичним продуктом, а також володіє насиченим смаком, який вигідно відрізняє його від м'яса курки. Рулет з індичого філе з начинкою з печериць і сиру – це просте, але дуже смачне блюдо, яке буде як не можна до речі у вашій великодньому кошику.


Час приготування: 70 хвилин

Порцій: 8


Великодні рецепти страв на Великдень 2017: паска, сирна паска, буженина, домашня ковбаса
Експериментуйте з начинками, щоб отримати різні рулети

Інгредієнти





індичка (філе) – 1 кг;




печериці свіжі – 120 г;




сир (м'який) – 145 г;




масло (соняшникова) – 3 ст. л.;




лимон – 1 шт.;




цибуля (зелений) – 1 пучок;




часник – 4 зубчики;




розмарин – 2 гілочки;




чебрець – 2 гілочки;




паприка, чорний перець свіжого помелу, сіль – за смаку.



Спосіб приготування


Промити в проточній воді зелену цибулю, обсушити, дрібно нарубати. Помити гриби, нарізати дрібними шматочками. Розігріти в сковороді олію, висипати рубаний цибулю і гриби, тримати на вогні 5 хвилин, періодично помішуючи. Присолити, приправити чорним перцем. Філе індички промити, обсушити на паперовому рушнику, трохи відбити за допомогою кулінарного молотка. Розкласти м'ясо, посипати спеціями, посолити, змастити шаром м'якого сиру. Викласти на сир гриби з цибулею, загорнути в тугий рулет.


Налити в невелику миску 2 столові ложки рослинної олії. Очистити зубці часнику, дрібно нарізати, всипати в масло. Додати мелену паприку, підсолити. Змастити отриманою сумішшю рулет з усіх боків. В проточній воді сполоснути гілочки чебрецю і розмарину, обкласти рулет і акуратно перев'язати філе кулінарним шпагатом. Форму для запікання промазати маслом, перекласти рулет. Розігріти духовку до 180 градусів. Покласти рулет на 60 хвилин. Періодично підливати трохи води.


В'ялене м'ясо


В'ялене м'ясо – це продукт, який є справжнім делікатесом. На жаль, ціни на нього злетіли в наші дні до небачених висот. Однак побалувати себе м'ясним делікатесом цілком можливо! Для цього знадобиться соковитий шматок свинини, спеції, трохи вільного часу і терпіння.


Час приготування: 2 тижні

Порцій: 5


Великодні рецепти страв на Великдень 2017: паска, сирна паска, буженина, домашня ковбаса
В'ялена свинина — відмінне поповнення для вашої великоднього кошика

Інгредієнти





свинина (м'якоть) – 850 г;




очищена вода – 15 л;




лавровий лист – 5 шт.;




кінза (свіжа) – 1/2 пучка;




сіль поварена – 4 ст. л.;




перець-горошок – 10 шт.;




цукор–пісок – 2 ч. л.;




петрушка (зелень) – 3 гілочки;




гвоздика – 2 шт.;




насіння пажитник – 2 ч. л.;




сіль – 5 ст. л.;




паприка (мелена) – 4 ст. л.;




часник – 12 зубців;




зіра – 1 ч. л.;




перець чорний свіжого помелу – 1 ст. л.



Спосіб приготування


Для приготування розсолу закип'ятити літр води, всипати 4 ложки солі, додати 3 лаврових листа, гвоздику і 6 горошин запашного перцю. Прокип'ятити 1 хвилину і залишити охолоджуватися. Процідити розсіл крізь марлю, вилити в глибоку посуд. М'ясо промити і помістити в посуд з розсолом. Накрити кришкою і поставити в холодильник на дві доби. Щодня перевертати шматок кілька разів. Розсіл повинен повністю покривати м'ясо.


Через дві доби вийняти м'ясо з розсолу, промити під струменем проточної води, обсушити паперовим рушником, покласти на дошку і помістити під прес. Для приготування чамана розмолоти насіння пажитника. Налити 500 мл води в каструлю, додати 2 лаврових аркуша, 4 горошини запашного перцю, довести до кипіння, зняти з плити і поставити остигати. У миску всипати мелений пажитник, цукор, сіль, суміш перців і зіру.


Очистити зубці часнику, видавити в суміш спецій. Поступово вливати воду. Постійно перемішувати. У результаті повинна вийти маса, що нагадує густу домашню сметану. Дати суміші охолонути. Помістити в холодильник на 20 годин. Шматок м'яса обв'язати кулінарною шпагатом і ретельно промазати чаманом, щоб вийшов товстий шар спецій.


Промити кинзу і петрушку, дрібно нарубати, обваляти м'ясо в зелені. Загорнути шматок в паперовий рушник, викласти в миску і помістити в холодильник на 8 годин. Змінити паперовий рушник, укласти м'ясо в мішечок з чистого полотна і підвісити в провітрюване місце (на балкон). Залишити на 14-16 днів. Якщо денна температура перевищує 8-10 градусів, краще поміщати м'ясо в холодильник, а вивішувати тільки на ніч.


Подчеревок, копчений в аерогрилі


Рецепт смачного і ароматного страви, здатного стати прикрасою будь-якого святкового столу. Для приготування домашнього підчеревина знадобиться тільки аерогриль і хороший шматок сала з м'ясними прожилками.


Час приготування: 270 хвилин

Порцій: 5


Великодні рецепти страв на Великдень 2017: паска, сирна паска, буженина, домашня ковбаса
Подчеревок з апетитними прожилками — кращий продукт для розговіння

Інгредієнти





подчеревок (сало з товстими м'ясними прожилками) – 1 кг;




сіль (морська) – 1/2 ч. л.;




кухонна сіль – 2 ст. л.;




вода – 1 л;




лавровий лист – 2 шт.;




часник – 5 зубчиків;




перець чорний свіжого помелу – 1 ч. л.;




тирсу вільхові (тріска) – 110 р.



Спосіб приготування


Подчеревок промити, просушити паперовим рушником, розрізати на шматки завдовжки до 20 сантиметрів. Трохи наколоти ножем. Очистити зубці часнику, нарізати тонкими скибочками. Викласти подчеревок на дошку, у кожен розріз помістити шматочок часнику. Натерти шматок часником, обсипати сіллю і свіжомеленим чорним перцем, ретельно розтерти спеції по всій поверхні сала. У каструлю налити воду, підігріти, додати поварену сіль і лавровий лист. Остудити до кімнатної температури.


Помістити подчеревок в розсіл на 120 хвилин. Вийняти подчеревок, просушити і ще раз натерти сумішшю перців. Залити невеликою кількістю холодної води вільхові тріски. Помістити посуд з трісками в аерогриль. Коптити шматки підчеревина при температурі 175 градусів протягом 15 хвилин. Підвищити температуру до 195 градусів і тримати ще 15 хвилин. Загорнути готовий подчеревок у фольгу, остудити і помістити в холодильник на 120 хвилин.


Сало по-угорськи


Солоне сало, приправлене духмяними спеціями – це страва, без якого не обходиться жоден великодній стіл. Традиційна угорська рецептура пропонує варіант засолювання сала з великою кількістю гострого перцю. У підсумку виходить відмінна пікантна закуска для святкового застілля.


Час приготування: 60 хвилин

Порцій: 8


Великодні рецепти страв на Великдень 2017: паска, сирна паска, буженина, домашня ковбаса
Для тих, хто витримав пост домашнє сало стане відмінним подарунком

Інгредієнти





сало (товсте) – 08 кг;




перець запашний – 3 шт.;




лавровий лист – 1 шт.;




цибуля ріпчаста – 1 шт.;




паприка (мелена) – 1 ст. л.;




червоний перець (мелений) – 1 ст. л.;




часник – 6 зубців;




сіль – 2 ст. л.;




вода – 600 мл;




перець чорний свіжого помелу – 1 ч. л.



Спосіб приготування


Шматок сала нарізати на смуги завдовжки до 10 сантиметрів. Налити в каструлю воду, закип'ятити, всипати перець горошком і цибулю в лушпинні, додати лавровий лист. Опустити сало в окріп і варити 15 хвилин. Дістати і остудити сало. Змішати мелену паприку, гострий червоний перець і сіль, додати чорного перцю. Перемішати. Очистити зубці часнику, пропустити через прес, ввести у спеції. Ретельно натерти шматки подваренного сала. Обмотати скибки шаром фольги, скласти в миску і помістити на 24 години в холодильник.

загрузка...
Великодні рецепти страв на Великдень 2017: паска, сирна паска, буженина, домашня ковбаса
  • Коментують
  • Сьогодні
  • Читають