Різнокольорові яйця – важливий елемент великодньої трапези . Вони символізують початок життя, родючість і прихід весни. Після освячення яйця вважаються сильним оберегом. Традиція дарувати їх одне одному з'явилася більше тисячі років тому. У великодніх яєць є і «мирська» функція — їх задіюють в іграх, декор столу та приміщення. Сьогодні крашанки роблять з шоколаду, дерева, порцеляни і так далі. Але в цій статті піде мова про звичайних курячих яйцях і нестандартні способи їх фарбування.
Слов'яни почали прикрашати яйця багато століть тому. Залежно від забарвлення ці вироби ділили на категорії. Найвідомішими з них вважаються:
Ці техніки придумали дуже давно. Сьогодні у рукодільниць набагато більше можливостей для творчості. Про традиційних і нестандартних видах фарбування яєць ми поговоримо трохи пізніше. А поки розповімо, в які кольори фарбують яйця і що це означає.
Спочатку великодні яйця фарбували в червоний колір. Згідно з переказами, після відродження Христа Марія Магдалина прийшла повідомити про диво імператору Тиберію. Кожен відвідувач повинен був принести монарху подарунок. Але у святий було лише куряче яйце. Імператор заявив, що повірить розповіді гості, тільки якщо воно стане червоним. І яйце враз набуло яскраво-червоний відтінок. Тиберію не залишилося нічого, окрім як повірити у воскресіння Христа.
У християнстві червоний колір символізує кров Ісуса, пролиту під час страти. Він асоціюється з любов'ю і вічним життям, що відповідає духу Великодня. З часом палітра розширилася за рахунок природних барвників. У жовтий і жовто-зелений кольори яйця фарбували на Семик (сьомий четвер після Великодня), Трійцю і Вознесіння. В якості барвника використовувалися листя берези. Жовтий, золотистий і помаранчевий відтінки символізують сонце і урожай, коричневі – родючість, зелені – життя і здоров'я.
Білий колір означає невинність, чистоту і віру. Блакитний є кольором Діви Марії. Він символізує небо, вірність, надію, милосердя і співчуття. Чорний колір – не кращий вибір. В європейській культурі він втілює смерть і горе. У деяких регіонах чорний використовували у візерунках писанок, але він ніколи не був основним кольором.
Який би колір ви не вибрали, ретельно підготуйте майбутній «полотно». Не фарбуйте яйця, тільки що витягнуті з холодильника, – вони можуть потріскатися. Залиште їх при кімнатній температурі або покладіть у воду, нагріту до 20-22 градусів, хоча б на годину. З цією ж метою можете зробити отвір в шкаралупі з допомогою голки і додати у воду ложку солі. Вимийте нагревшиеся яйця, обробіть їх мильним розчином або спиртом. Так ви видалите надлишки жиру, і фарба ляже рівним шаром.
Найчастіше яйця фарбують за допомогою натуральних продуктів. Їх дуже багато, але ми зупинимося на найбільш популярних.
Альтернатива природним барвникам – хімічні фарби. Перед Великоднем їх можна купити в будь-якому магазині. Є дві технології фарбування яєць з допомогою хімічних фарб:
У будь-якому випадку до фарбі радять додати ложку оцту або лимонного соку. Ці речовини сприяють тому, щоб фарба лягла рівним шаром.
Одноколірними яйцями тепер нікого не здивуєш. Сьогодні декор крашанок перетворився в справжнє мистецтво. Перед вами кілька оригінальних способів пофарбувати яйця, від яких прийдуть в захват гості і домашні.
1. Ефект мармуру . Щоб зробити характерний візерунок з прожилками, дрібно наріжте цибульне лушпиння, обваляйте в ній змочені водою яйця і замотайте їх в марлю. Варіть їх до півгодини. Після цього застосувати вибраний барвник. Покладіть в нього яйця, не виймаючи їх з «кокона». Потримайте їх стільки, скільки вимагає інструкція, і зніміть марлю.
2. Цятка. Забарвлення «в горошок» можна зробити за допомогою крупи: рису, гречки, гороху. Обваляйте варене яйце в крупі, щільно загорніть в марлю і переходьте до фарбування. Як і в минулій техніці, не варто виймати яйця з «коконів», поки вони повністю не висохнуть.
3. Смужки. Зробити милий малюнок допоможуть гумки для банкнот. Відваріть яйця круто і перев'яжіть їх, щільно закріпивши гумку на шкаралупі. Щоб смужок вийшло більше, використовуйте відразу кілька гумок. Окрасьте яйця обраним засобом. Коли вони висохнуть, зніміть гумки. Не робіть цього, поки шкаралупа ще волога, інакше на ній з'являться патьоки.
4. Фарбування різнокольоровими нитками. Ще один спосіб зробити смугасті яйця. Візьміть нитки шовку і вовни яскравих відтінків, щільно обмотайте ними яйця. Можете використовувати два і більше кольорів, обмотувати шкаралупу колами або в довільному порядку. Відваріть яйця круто. Додайте в розчин 2 ст. л. солі і 1 ст. л. оцту на літр води. Якщо нитки не полиняють, опустите яйця в барвник, і ви отримаєте яйця з незвичайним візерунком.
5. Декупаж. Ця популярна техніка застосовується для фарбування яєць. Візьміть вже відварені яйця з білою шкаралупою. На них малюнок буде виглядати яскравіше. Підберіть серветку з симпатичним принтом, зніміть верхній шар і виріжте потрібний малюнок. Прикладіть вирізку до яйцю. Змастіть поверхню картинки желатиновим клеєм, рухаючись від центру до країв.
6. Фарбування шовком. Зробити яйця з красивим візерунком можна за допомогою старого шовкового краватки або хустки. Виріжте з тканини потрібний фрагмент і оберніть в нього сире яйце. Потім обмотайте виріб шаром бавовняної тканини і зафіксуйте її на тупому кінці яйця. Наповніть каструлю водою, додайте оцет (3 ст. л. на літр) і покладіть туди яйця. Варіть їх 10-12 хвилин після закипання рідини. Після цього опустіть їх в холодну воду. Коли яйця охолонуть, видалите тканина. Її візерунок віддрукується на шкаралупі.
7. Термонаклейки. Техніка підходить тим, у кого на рахунку кожна хвилина. У переддень Великодня ви можете знайти барвисті наклейки на полицях супермаркетів і продуктових магазинів. Відваріть яйця середнього розміру, щоб наклейка підійшла по розміру. Надягніть на готове яйце наклейку і занурте його в окріп. В гарячій воді наклейка сяде «по фігурі».
Примітка: священики виступають проти наклейок з іконами або церквами. Адже після трапези шкаралупа з зображенням святині опиниться серед сміття.
Оригінальні великодні яйця додадуть вашому столу яскравих фарб і піднімуть настрій всім домашнім. Проблема одна: ці маленькі шедеври шкода розбивати!