• 12:45 – День Збройних Сил України в 2017 році дата 
  • 14:49 – Коли День Святого Валентина в 2017 році? Коли день закоханих в 2017? 
  • 20:01 – Сценарій 8 березня в дитячому саду для дітей середнього віку 2017 
  • 11:13 – Коктейлі на Новий рік 2017 рецепти з фото 

Що приготувати на Різдво 2017: рецепти на різдвяний стіл

Для багатьох з нас ніч з 6 на 7 січня — самий довгоочікуваний свято зими. У Святвечір уся родина збирається разом, господар запалює свічку, а коли в небі загоряється перша зірка, всі сідають за стіл. 6 січня — останній день посту у православних християн. Протягом сорока днів віруючі утримуються від їжі тваринного походження. Риба дозволена в свята.


За звичаїв, від їжі напередодні Різдва відмовляються до самої вечері. Так що стіл на Святвечір повинен бути різноманітним, ситним, а головне — пісним. Традиційно меню складається з дванадцяти страв. Звідки таке число? По-перше, це кількість апостолів, учнів Христа, а по-друге, стільки місяців кожного року. Незмінним атрибутом Різдва є кутя — варена каша з сухофруктами, так що почати трапезу потрібно саме з неї.


Що приготувати на Різдво 2017: рецепти на різдвяний стіл
Страви в Різдво повинні бути не тільки смачними, але і пісними!

Помилкою буде пропонувати гостям яйця, ковбаси, страви з гуски і курки. Їх ставлять на стіл вже на наступний вечір, а 6 січня в ходу легкі салати, запечений короп, голубці з грибами, горіхи та фрукти. Ці страви несуть символічне навантаження: риба у давнину була знаком Христа, капуста асоціюється з простотою і стабільністю, мед — з чистотою. У цій статті зібрані кілька рецептів, з якими пісний різдвяна вечеря не буде нудним!


Рисова кутя


Головна страва вечора. З цієї солодкої каші починається різдвяна трапеза. Як правило, основа страви — це пшениця або ячмінь. Але зовсім не обов'язково використовувати ці крупи, адже завжди можна вибрати інші. Одна з найсмачніших різновидів куті — рисова.


Що приготувати на Різдво 2017: рецепти на різдвяний стіл
Ароматна різдвяна кутя з рисом і сухофруктами

Інгредієнти





Рис – 250 г




Мак -100 р




Волоські горіхи – 100 г




Мед – 2-3 ст. л.




Родзинки, курага (за бажанням) – 50 г




Цукор – за смаком



Приготування


Промийте рис під проточною водою. Залийте півлітра окропу і щільно закрийте каструлю. Варіть крупу три хвилини на сильному вогні, п'ять — на середньому, три — на мінімальному. На останньому етапі додайте цукор і щіпку солі. Дайте рису настоятися 10-15 хвилин. З горіхів вийміть серцевину, подрібніть її ножем і всипте до крупі. Вимийте і закип'ятіть родзинки, зцідіть воду і додайте сухофрукти до куті. Заправте медом і маком. До страви можна додати трохи варення або консервованих ягід.


Легкий вінегрет


Класичну різдвяну закуску можна видозмінити, додавши в салат кукурудзу і пікантний соус. У цьому рецепті немає картоплі, зате присутні бобові. За їх рахунок вінегрет виходить низькокалорійним, але швидко втамовує голод і додає сил.


Що приготувати на Різдво 2017: рецепти на різдвяний стіл
Експериментуйте з інгредієнтами і підберіть собі рецепт за смаком!

Інгредієнти





Буряк (велика) — 1 шт.




Квасоля — 150 г




Кукурудза консервована — 150 г




Свіжоморожений зелений горошок — 100 г




Квашена капуста — 200 г




Цибуля зелена — 1 пучок




Зелень — 1 пучок




Лимон — 1 шт.




Олія оливкова — 2 ст. л.




Соєвий соус — 2 ст. л.



Приготування


За день до приготування залийте квасолю холодною водою. Вранці покладіть в скороварку, додайте воду і сіль, варіть 45 хвилин. Промийте лимон спочатку проточною водою, потім окропом, просушіть і зніміть цедру. З однієї половинки вичавіть сік. Змішайте його з цедрою, оливковою олією і соєвий соус. Відваріть буряк до готовності. Також овоч можна запекти в духовці протягом 45 хвилин при температурі 190-200 градусів. Дайте буряках охолонути.


Наріжте її кубиками і заправте ложкою оливкової олії. Воно утворює тонку плівку, буряк не буде фарбувати всі інгредієнти червоним соком. Горошок залийте водою, доведитедо кипіння і проваріть 2-3 хвилини. З капусти та кукурудзи злийте рідина. Наріжте зелену цибулю. Викладіть всі компоненти в глибоку тарілку, заправити їх соусом і перемішайте. Порційний посуд можна прикрасити гілочкою петрушки або кропу.


Пісні голубці


Це традиційне блюдо слов'янської кухні готується з м'ясним фаршем. Але дієтичні голубці з грибами і овочами — не менше смакота. Щоб переконатися в цьому, приготуйте до Різдва нестандартне гаряче блюдо. Його родзинка — особливий томатний соус.


Що приготувати на Різдво 2017: рецепти на різдвяний стіл
Подайте пісні голубці з пряними травами і незвичайними соусами

Інгредієнти





Листя білокачанної капусти — 400 г




Рис — 120 г




Цибуля ріпчаста -1 шт.




Сушені білі гриби — 50 г




Борошно — 20 г




Томатна паста — 50 мл




Рослинне масло — 1 ст. л.




Сіль, мелений перець — за смаком




Грибний бульйон — за смаком



Приготування


Гриби замочіть в молоці або воді на 1-2 години. Варіть їх у тому ж бульйоні 20 хвилин. Рис промийте, залийте холодною підсоленою водою і варіть чверть години на повільному вогні. Цибулю подрібніть і підрум'яньте на сковороді. Змішайте всі компоненти, додайте приправи. Капусту варіть протягом 10 хвилин, охолодіть, зріжте потовщення на підставі листа.


На кожен лист викладіть масу з грибів і рису, загорніть конвертиком. Щоб приготувати заправку, обсмажте борошно на олії, змішайте з бульйоном і поставте на середній вогонь. Через 2-3 хвилини додайте томатну пасту і кип'ятіть суміш ще 5 хвилин. Обсмажте голубці на сковороді, викладіть в сотейник і заправте соусом. Тушкуйте 40-50 хвилин.


Вареники з картоплею і капустою


Це блюдо дуже часто прикрашали святковий стіл наших предків. А все завдяки відповідності канонам посту і розмаїття начинок! Хто з нас не кидав дієту заради вареників з вишнями в сметані? Втім, гарні і солоні наповнювачі. Одні з найбільш популярних — картопля і капуста.


Що приготувати на Різдво 2017: рецепти на різдвяний стіл
Вареники з картоплею — невід'ємне страва на різдвяному столі!

Інгредієнти





Пшеничне борошно грубого помелу — 900 г




Картопля — 500 г




Яйця — 2 шт.




Печериці — 500 г




Цибуля ріпчаста — 250 г




Рослинна олія — 4 ст. л.




Сіль, перець мелений — за смаком



Приготування


Зніміть з картоплин шкірку, помийте і варіть 20-25 хвилин у підсоленій воді. Стежте, щоб овочі завжди були покриті рідиною. Злийте відвар в окрему посудину, картопля остудіть і розімніть в пюре. Цибулю і гриби промийте, наріжте, підсмажте на рослинній олії. Всипте сіль і перець. Змішайте картоплю, гриби і цибулю.


При необхідності додайте до заготівлі приправу. Поки вона остигає, візьміться за тісто. Замісіть його в кілька етапів. Для однієї порції знадобляться 450грамм борошна, 1 яйце 250 мл картопляного відвару кімнатної температури. Змішайте компоненти до однорідності, сформуйте з тіста колобок і покладіть його в холодильник.


Друга частина тесту робиться точно так само. Від готового тіста відріжте смужку, скачайте її «ковбаскою» і розділіть на кілька шматочків. Розкачайте кожну в коржик. По центру покладіть ложку начинки і з'єднайте краї. З такої кількості інгредієнтів можна зліпити 65-70 вареників. Залийте їх водою, дайте їй закипіти і варіть ще 7-8 хвилин.


Короп, запечений у духовці


Різдвяний піст вносить заборона на м'ясо тварин. Але його завжди можна замінити дарами морів і річок, адже риба з соковитими овочами — це така смакота! В якості основної страви на різдво часто виступає запечений або смажений короп. Його краще купувати в охолодженому або живому вигляді. Заморожена риба втрачає не тільки в смаку, але і в корисних властивостях.


Що приготувати на Різдво 2017: рецепти на різдвяний стіл
Фарширований короп, запечений з скибочками лимона

Інгредієнти





Короп — 1 шт. (15-2кг)




Печериці — 500 г




Ріпчаста цибуля — 2 шт.




Морква — 1 шт.




Лимон — 1 шт.




Сметана 20-25% — 100 мл




Рослинне масло — 1-2 ст. л.




Приправи для риби, сіль — за смаком



Приготування


Видалити луску і нутрощі риби. Зябра, голову, плавники і хвіст можна залишити. Промийте тушку і натріть її скибочкою свіжого лимона, сіллю і приправами. Дайте рибі промаринуватися. Наріжте цибулю і гриби, дрібно натріть моркву. На рослинному маслі порумяньте цибулю, через 5 хвилин додайте до нього гриби і моркву.


Злегка підсмажте всю масу, не надягаючи на сковороду кришку. Наповніть нею черевце риби. Зашийте його або закріпіть зубочистками. На спині коропа з рівними проміжками зробіть кілька надрізів і вставте в них тонкі кільця лимона. Змастіть карпа сметаною. Деко застеліть пергаментним папером і обережно перекладіть на нього рибу.


Запікайте блюдо близько години при температурі 180 градусів. Двічі за цей час витягніть страву з духовки і заново змастіть сметаною. Готового коропа залиште в духовці 10-15 хвилин. Розріжте черевце і викладіть рибу на блюдо. Подавайте карпа разом з овочевим асорті, консервованою кукурудзою, свіжими лимонами.


Фруктовий узвар


Солодкий компот був одним з найулюбленіших напоїв на Русі. Його варили як зі свіжих фруктів і ягід, так і з висушених плодів. На різдвяному столі він займав місце вина. Приготувати цей напій дуже легко, але процес його настоювання займає 5-6 годин. Але витрати часу окупляться з лишком — запашний узвар доведеться за смаком і малюкам, і дорослим!


Що приготувати на Різдво 2017: рецепти на різдвяний стіл
З набором і кількістю фруктів в узварі можна експериментувати!

Інгредієнти





Груші сушені — 100 г




Яблука сушені — 100 г




Вишні сушені — 100 г




Сливи сушені — 100 г




Родзинки — 50 г




Цукор — 100 г



Приготування


Промийте фрукти під проточною водою і викладіть їх у каструлю. Залийте літром води, дайте настоятися 10 хвилин, додайте цукор і доведіть до кипіння. Зніміть з вогню і залиште на 5-6 годин. Процідіть і подайте до столу. За бажанням можна підсолодити напій медом. Урізноманітнити звичний рецепт допоможе додавання ягід глоду, абрикос з кісточкою, шипшини. Вони містять безліч вітамінів і мікроелементів, необхідних під час посту.


Медові яблука з горіхами


Цей десерт доводить: солодощі можуть бути корисними! Адже яблука є справжнім джерелом вітамінів, а мед містить благотворні для травлення ферменти. Горіхи містять в собі цілий коктейль з необхідних нам мікроелементів. Не страва, а знахідка! Незважаючи на спокусливий аромат і насичений смак, воно є пісним.


Що приготувати на Різдво 2017: рецепти на різдвяний стіл
Ідеальне різдвяний десерт — запечені яблука з горіхами

Інгредієнти





Яблука — 7-8 шт.




Родзинки — 150 г




Мед — 50 мл




Очищені горіхи — 200 г




Мелена кориця — за смаком




Цукор — за смаком



Приготування


Яблука ретельно вимийте. Просушіть, зріжте «капелюшок», вийміть м'якоть фрукта. Подрібніть горіхи, змішайте з родзинками і медом. За бажанням всипте дрібку цукру і кориці. Викладіть начинку всередину яблук і накрийте плоди верхівкою. Готуйте в мікрохвильовій печі 2-3 хвилини на повній потужності, або 20-25 хвилин у духовці при 180 градусах.

загрузка...
Що приготувати на Різдво 2017: рецепти на різдвяний стіл
  • Коментують
  • Сьогодні
  • Читають